26/09/2024NOVOSTI

Poziv za prijave na Zimsku školu „Rod i umjetnost“ na Univerzitetu u Tuzli, 2024.

Univerzitet u Tuzli, u saradnji s TPO fondacijom i Univerzitetskim gender resursnim centrom (UNIGeRC) Univerziteta u Sarajevu, organizuje Zimsku školu pod nazivom „Rod i umjetnost“, koja će se održati od 28. oktobra do 2. novembra 2024. godine. Ovaj prestižni obrazovni program namijenjen je studenticama i studentima dodiplomskih, master i doktorskih studija iz oblasti humanističkih i društvenih nauka te umjetničkih akademija.

Zimska škola će okupiti renomirane akademske predavače, umjetnike i umjetnice iz cijele regije, koji će kroz 18 interaktivnih predavanja i radionica pružiti uvid u savremena propitivanja odnosa roda i umjetnosti. Program će obuhvatiti tematske cjeline iz književnosti, pozorišta, filma, muzike, vizualnih i novomedijskih umjetnosti te kulturne politike, s naglaskom na to kako rodni identiteti i uloge utiču na produkciju, reprezentaciju i recepciju umjetnosti kroz različite kulturne i povijesne periode.

Prilika za umrežavanje i saradnju

Polaznice i polaznici Zimske škole, pored stjecanja novih znanja i učestvovanja u kritičkim diskusijama, imaće priliku da se umreže i uspostave saradnju sa kolegicama i kolegama sa 19 univerziteta iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Zimska škola pruža jedinstvenu priliku za razmjenu iskustava i razvijanje kritičkih vještina kroz interdisciplinarni pristup koji integriše feminističku teoriju, queer teoriju i postkolonijalne studije.

Teme predavanja i predavači

Tokom trajanja Zimske škole, predavači će kritički ispitivati doprinose marginalizovanih spolnih, rodnih i seksualnih manjina u umjetnosti kroz historiju i u savremenom kontekstu. Kroz ovaj program, polaznici će steći dublje razumijevanje kulturnih, društvenih i političkih konteksta koji oblikuju rodnu dinamiku u umjetnosti. Među predavačima su istaknuti profesori i umjetnici iz različitih područja, uključujući Adisu Bašić, Ajlu Demiragić, Nebojšu Jovanovića, Lalu Raščić i mnoge druge.

Kvalifikacije i prijava

Program je namijenjen studenticama i studentima treće i četvrte godine dodiplomskih studija, kao i polaznicima master i doktorskih studija iz oblasti humanističkih i društvenih nauka ili akademija umjetnosti. Kandidati koji budu odabrani imaće obavezu prisustvovanja svim predavanjima i radionicama, za što će na kraju dobiti certifikat o pohađanju.

Polaznici će, uz mentorsku podršku, imati priliku napisati završni rad iz oblasti roda i umjetnosti, a najbolji radovi biće nagrađeni novčanim nagradama i objavljeni u zborniku.

Finansijska podrška i troškovi

Svi troškovi smještaja, ishrane i putovanja biće pokriveni od strane TPO fondacije iz Sarajeva, što omogućava svim odabranim polaznicima da se u potpunosti posvete programu bez dodatnih financijskih opterećenja.

Rok za prijavu: 13. oktobar 2024.

Zainteresovani studenti trebaju poslati motivaciono pismo (jedna stranica) i biografiju s osnovnim kontakt podacima putem online prijave na Google formi. Kandidati će biti obaviješteni o rezultatima prijave najkasnije do 18. oktobra 2024.

Za dodatne informacije, možete kontaktirati organizatore putem emaila skolauntz@untz.ba ili Vibera na broj +387 62 666 316.

Očekuje se da program potakne dublje razumijevanje umjetnosti kroz rodno-osjetljivu perspektivu i ohrabri studente da doprinesu savremenim raspravama o rodnoj ravnopravnosti u umjetnosti.