27/09/2024NOVOSTI

Medijska promocija FER škole – dijalog sekularnog i religijskog kroz interdisciplinarni pristup

U proteklim danima, osnivačica TPO Fondacije i profesorica rodnih studija, Zilka Spahić Šiljak, gostovala je na televizijskim kućama TV SA i N1, gdje je predstavila program FER škole pod nazivom “Feminizam i religija”. Ovaj program, koji se organizira u sklopu TPO Fondacije, osmišljen je s ciljem edukacije, osnaživanja i podsticanja kritičkog promišljanja o odnosima između feminizma i religijskih tradicija u savremenom društvu.

FER škola, koja je dobila status kursa cjeloživotnog učenja, pruža jedinstvenu platformu za otvoreni dijalog o izazovima s kojima se suočavaju žene unutar različitih religijskih konteksta, kao i o mogućnostima za promoviranje rodne ravnopravnosti kroz dijalog sa religijskim institucijama i zajednicama. Polaznicima kursa omogućuje se sticanje certifikata, a program je priznat i nosi ECTS bodove, što dodatno potvrđuje njegov značaj u akademskom i profesionalnom okruženju.

Nositelj ovog kursa je Centar za interdisciplinarne studije “Prof. Dr Zdravko Grebo” pri Univerzitetu u Sarajevu, u saradnji s UNIGeRC-om i TPO Fondacijom. Program je kreiran kako bi uključio različite perspektive i ponudio konkretne alate za razumijevanje i transformaciju rodnih odnosa u društvu.

Škola naglašava značaj interdisciplinarnog pristupa rodnim pitanjima, uključujući saradnju između akademske zajednice, civilnog društva, vjerskih lidera i političkih aktera. Ova platforma omogućava učesnicima da razumiju kako feminističke vrijednosti mogu biti komplementarne religijskim učenjima, posebno kada je riječ o pravdi, dostojanstvu i jednakosti.

Program FER škole okuplja učesnike iz različitih društvenih sfera i vjerskih pozadina, nudeći im alate za promoviranje inkluzivnih vrijednosti unutar njihovih zajednica. U okviru programa, učesnici prolaze kroz niz radionica, predavanja i diskusija koje im pomažu da kritički analiziraju međusobne utjecaje religije i feminizma te da aktivno doprinesu pozitivnim promjenama u društvu.

TPO Fondacija nastavlja raditi na razvoju sličnih programa, potičući dijalog o rodnoj pravdi i promovirajući obrazovanje kao ključni faktor za osnaživanje žena u Bosni i Hercegovini i regiji.

Link: https://youtu.be/XAGmOTlxGSA?si=HPohY8R0c6tbLqFP