30/10/2023NOVOSTI

Održana edukacija o prevenciji diskriminatornih postupaka na univerzitetima u regiji

Promoviranje jednakosti i sprečavanje diskriminatornih postupaka u visokoškolskim ustanovama bili su u središtu dvodnevnog događaja koji je organizirala TPO Fondacija u sklopu  UNIGEM projekta. Od 27. do 28. oktobra, održan je informativni seminara s ciljem podizanja svijesti i provedbe mjera za suzbijanje diskriminacije unutar akademskih okruženja.

Događaj je započeo je uvodnim govorom prof.dr. Edite Nakaš koja je prisutnima poželila dobrodošlicu u ime rektorata Univerziteta u Sarajevu, zatim obraćanjem akademske direktorice Univerzitetskog gender centra Jasne Kovačević i obraćanjem Lamije Subašić, koordinatorice projekta UNIGEM. Navedene su istaknule značaj ove inicijative u promicanju inkluzivnog i pravednog akademskog okruženja.

Distingvirani govornici/e istraživali/e su mnogobrojne aspekte vezane uz borbu protiv diskriminacije u akademskom okružju. Događaj je započeo sa predavanjem profesora Midhata Izmirlije s Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, koji je osvijetlio regulatorni okvir za borbu protiv diskriminacije u Bosni i Hercegovini.

Nastavljajući edukaciju, prof.dr. Daria Glavan Šćulac, šefica Ureda za pravne poslove na Sveučilištu u Rijeci, pružila je uvide u institucionalni okvir za sprečavanje diskriminacije na sveučilištima, crpeći primjer iz uspješnih praksi u Hrvatskoj. Druga polovina prvog dana bila je posvećena novinarki Arijani Saračević Helać koja je istaknula prikazivanje diskriminacije unutar akademskih institucija u medijima. Nakon toga slijedila je prezentacija profesorice Jasne Kovačević s Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, koja je podijelila relevantne prakse s UNSA.

Završnicu edukacije započela je profesorica Jasminka Gradaščević – Sijerčić s Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu koja je raspravljala o diskriminaciji kao dijelu radno-pravnog statusa. Završnu sesiju vodio je Miroslav Živanović iz Rektorata Univerziteta u Sarajevu, koji je predstavio Model Pravilnika o prevenciji i zaštiti od diskriminacije na sveučilištima, izlažući praktične strategije za njegovu primjenu.

Glavni zaključci događaja istaknuli su imperativnu potrebu za pojednostavljenjem procesa prijavljivanja incidenata diskriminacije. Brži i učinkovitiji procesi smatrani su nužnima, uz poziv za odgovarajuće posljedice za počinitelje, osiguravajući pravdu i podršku žrtvama diskriminacije. Ovaj događaj istaknuo je kolektivno zalaganje akademskih institucija za stvaranje sigurnog, inkluzivnog i pravednog okruženja, oslobođenog diskriminatornih praksi. Dijeljenjem znanja i najboljih praksi, sudionici su naglasili važnost proaktivnih mjera za promicanje jednakosti i suzbijanje diskriminacije u akademskim okruženjima.