27/01/2023MULTIMEDIA

PROMOVIRANO UNIGEM ISTRAŽIVANJE NA UNIVERZITETU DONJA GORICA

Na Univerzitetu Donja Gorica (UDG) (Crna Gora) održana je promocija knjige “Izazovi integriranja rodne ravnopravnosti u univerzitetskoj zajednici: Protiv rodno uvjetovanog nasilja”. Promotori_ce su bile_i prof. dr. Nela Milošević, dr. Milica Kovač Orlandić, dr. Ivan Jovetić i dr. Nikoleta Đukanović.

Urednice “Izazova integriranja rodne ravnopravnosti…” su profesorice dr. Zilka Spahić Šiljak, dr. Jasna Kovačević i dr. Jasmina Husanović. Knjiga je izdata na četiri jezika (bosanskom, crnogorskom, hrvatskom i srpskom jeziku), a ovo je bila ukupno 17. promocija na partnerskoj instituciji, učesnici u projektu UNIGEM.

U istraživanju su tokom 2021. i 2022. učestvovali i studenti i studentice te nastavno i administrativno osoblje UDG-a, a istraživanje je obuhvatilo ukupno 4754 ispitanika_ce, s 18 partnerskih univerziteta. Za interpretaciju prikupljenih podataka, istraživači_ce su koristile_i najsavremeniji naučni multidisciplinarni pristup.

Zahvaljujemo se našem projektnom partneru Univerzitetu Donja Gorica na dosadašnoj saradnji, a posebno na izuzetno uspješnoj promociji rezultata prvog istraživanja ovog tipa u BiH i regiji. Nadamo se da će akademska javnost nastaviti istraživački rad u oblasti roda.

https://www.youtube.com/watch?v=VO1naTXEcNw

https://www.youtube.com/watch?v=VO1naTXEcNw

https://www.youtube.com/watch?v=tCf79QRyQEs