30/11/2023Uncategorized

SAFECITY: PRIJAVI ULIČNO UZNEMIRAVANJE

U periodu od 26.10. – 23.11.2023. godine TPO Fondacija je bila dio Regional data challenge kojeg je pokrenula Udruga Sigurna mjesta iz Zagreba. Kroz online sesije predstavljena je safecity aplikacija koja za cilj ima potkanuti i ohrabriti na anonimne prijave uličnog uznemiravanja.

Safecity aplikacija je nastala u Indiji 2012., a osmislila je Elsa Marie D’Silva. Od tada, aplikacija se širi diljem svijeta, prevodi i lokalizira, što su predstavnica Udruge, Ivana Šalinović i njene kolegice napravile. Krenule su u prijevod aplikacije zbog nepostojanja alata za prijavljivanje uličnog seksualnog uznemiravanja na našim područjima, odnosno nepostojanja podataka o stvarnom stanju u Hrvatskoj po tom pitanju. Mnogi su doživjeli neku vrstu uznemiravanja ali nisu bili u mogućnosti podijeliti tu informaciju dalje od uskog kruga osoba kod kojih nailaze na razumijevanje.

Online sesije su se sastojale od nekoliko tema. Za početak, predstavljena je safecity aplikacija, a potom je kreatorica iste, Elsa Marie D’Silva, govorila o razlogu nastanka aplikacije i rezultatima do kojih su došli, konkretno u Indiji. Također, predstavnica FemPlatz organizacije iz Beograda, prezentovala je rezultate istraživanja „Nasilje nad ženama i djevojčicama u javnom prostoru u Srbiji“ (2022.) dok je prof. dr. Anita Korajlija, saradnica Autonomne ženske kuće Zagreb i prof. dr. na Sveučilištu u Zagrebu, predstavila reakcije na traume odnosno kako adekvatno razgovarati sa žrtvom uličnog uznemiravanja. Posljednji susret, predstavnica TPO Fondacije govorila je o jednoj vrsti uličnog uznemiravnja – fotografisanju bez dozvole.

Učešćem u Regional Data Challenge-u, TPO Fondacija započinje na promociji safecity aplikacije u Bosni i Hercegovini. Aplikaciju možete preuzeti putem Google Play Store-a ili Apple Store-a ili jednostavno unijeti prijavu putem web formulara na linku: https://safecity.in/. Prijava je anonimna, a preporučujemo da je ispunite na hrvatskom jeziku, obzirom da je prilagođavanje aplikacije na drugim jezicima i dalje u toku.

Regional Data Challenge je pokrenula Udruga Sigurna mjesta iz Zagreba, na čelu sa predstavnicama Ivanom Šalinović i Dunjom Bonacci Skenderović.