08/12/2022NOVOSTI

16 dana aktivizma: Aktivnosti na Univerzitetu Donja Gorica (UDG)

Univerzitet Donja Gorica (UDG), institucionalni partner projekta UNIGEM, koji TPO fondacija iz Sarajeva provodi sa još 18 institucija u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva sa ciljem orodnjavanja visokog obrazovanja i uspostavljanja mehanizama za rodnu ravnopravnost na fakultetima, organizovao je niz aktivnosti u sklopu obilježavanja kampanje “16 dana aktivizma za rodnu ravnopravnost”.

Obilježavanje Kampanje započelo je 25. novembra 2022. na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama promocijom UNIGEM istraživanja prezentovanog u publikaciji “Izazovi integrisanja rodne ravnopravnosti u univerzitetskoj zajednici: Protiv rodno zasnovanog nasilja” urednica prof. dr. Zilke Spahić-Šiljak, prof. dr. Jasne Kovačević i prof. dr. Jasmine Husanović. Riječ je o prvom regionalnom istraživanju o rodno zasnovanom nasilju u akademskim zajednicama, provedenom na 18 partnerskih institucija projekta UNIGEM, prezentiranom u 12 poglavlja studiozne, sveobuhvatne i analitičke publikacije koja je istovremeno i praktična platforma za institucionalnu i normativnu regulaciju rodne ravnopravnosti i rodno zasnovanog nasilja. Publikaciju su prezentovali članovi_ce Savjetodavnog odbora Kancelarije za rodnu ravnopravnost na UDG-u prof. dr. Nela Milošević, dr. Milica Kovač Orlandić, dr. Ivan Jovetić i dr. Nikoleta Đukanović.

Studenti_ce Fakulteta za dizajn i multimediju UDG, na čelu sa dekanicom prof. dr. Tatjanom Burzanović, kreirali su i upriličili svečano otvorenje izložbe radova 01. decembra 2022. na teme rodno zasnovanog nasilja u obrazovanju i borbe protiv nasilja nad ženama. Studenti i studentice, nastavno osoblje i ostali zainteresovani, izložbu su mogli pogledati u holu fakulteta do kraja trajanja kampanje, a njen kratki insert dostupan je za pregled u galeriji.