10/12/2022NOVOSTI

16 dana aktivizma: Centralni događaj Kampanje i okrugli sto na Univerzitetu u Bihaću (UNBI)

Centar za ravnopravnost splova Univerziteta u Bihaću na Pravnom fakultetu Univerziteta u Bihaću 09.12.2022. godine upriličio je Centralni događaj kampanje “16 dana aktivizma za rodnu ravnopravnost” projekta UNIGEM i Okrugli sto na temu nasilja nad ženama. Učešće u događaju su uzeli student_ce Pravnog fakulteta Univerziteta u Bihaću, koji_e su uz mentorstvo koordinatorice Centra za ravnopravnost spolova UNBI prof. dr. sc. Jasmine Bešlagić održali i prigodnu prezentaciju, te moderirali_e Okruglim stolom.

Događaju su prisustvovali predstavnici_ce javnog života Unsko-sanskog kantona, predstavnici_ce Skupštine i Vlade Unsko-sanskog kantona, Pedagoškog zavoda Unsko-sanskog kantona, Zavoda za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona, JU Centra za socijalni rad Bihać, Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, pedagozi_gice, psiholozi_ginje, prorektori, dekani, profesori_ce i student_ce Univerziteta u Bihaću, te predstavnici_ce medija, kao i drugi zainteresirani.

Centralni događaj kampanje “16 dana aktivizma za rodnu ravnopravnost” i Okrugli sto na temu nasilja nad ženama su probudili posebno interesovanje prisutnih koje je rezultiralo debatom iz koje su proizišli vrlo značajni i korisni zaključci.

Aktivnosti su provedene u okviru projekta UNIGEM (University and Gender Mainstreaming) koji TPO fondacija iz Sarajeva implementira u partnerstvu sa 19 univerziteta iz BiH i regiona (Crna-Gora, Hrvatska i Srbija), uključujući Univerzitet u Bihaću, uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.