25/11/2023MULTIMEDIA | NOVOSTI

16 DANA AKTIVIZMA: ČLANICA VIJEĆA ZA RODNU RAVNOPRAVNOST UNSA O FEMICIDU NA BHRT-U

Globalna kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama i djevojčicama“ obilježava se svake godine, u periodu od 25. Novembra do 10. Decembar. Tim povodom članica Vijeća za rodnu ravnopravnost Univerziteta u Sarajevu, prof.dr. Amila Ždralović sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, gostovala je u emisji BHRT-a. „Jutro za sve“.

TPO Fondacija je ovogodišnju kampanju usmjerila na borbu protiv femicida te je prof. Ždralović upravo fokus razgovora stavila na femicid u BIH. Borba za rodnu ravnopravnost ne smije trajati samo tokom ovih 16 dana, ali ovaj period je podsjetnik i prilika da više i glasnije govorimo o rodnoj jednakopravnosti i pravima žena.

Prof. dr. Ždralović se osvrnula na važnost Zakona o ravnopravnosti spolova u BIH, prevencije rodno zasnovanog nasilja, inkorporiranosti ove tematike u nastavnim planovima i programima, koliko je važno o ovoj temi razgovarati unutar obitelji, imamo li statističke podatke o broju femicida u BIH, Alternativni izvještaj organizacija civilnog društva o provedbi Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena u BIH (2019-2023).

Gostovanje prof. Ždralović je dostupno OVDJE.