07/12/2022NOVOSTI

16 dana aktivizma: Filozofski fakultet UNSA priredio izložbu studentskih radova protiv rodno zasnovanog nasilja

Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu 01. decembra 2022. priredio je izložbu studentskih radova u okviru kampanje “16 dana aktivizma za rodnu ravnopravnost” projekta UNIGEM s ciljem poticanja na prevenciju i eliminaciju nasilja prema ženama i djevojkama, te podizanja svijesti javnosti o potrebi aktivnog angažmana u toj borbi. Izložba će biti postavljena u holu Fakulteta do kraja trajanja Kampanje, do 10. decembra 2022. kada se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava. Organizovana je i prateća radionica, razgovor sa studentima i studenticama koji/e su sudjelovali/e u realizaciji izložbe.

Izložbu i radionicu organizovale su i realizovale: prof. dr. Ajla Demiragić, prof. dr. Amila Kasumović, prof. dr. Edina Spahić Šagolj, prof. dr. Đenita Tuce, doc. dr. Amina Isanović Hadžiomerović i prof. dr. Nejla Kalajdžisalihović.

Paralelno, povodom obilježavanja kampanje “16 dana aktivizma za rodnu ravnopravnost” studenti i studentice Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, pod mentorstvom prof. dr. Amile Kasumović, kreirali su video koji tematizira problem nasilja nad ženama kroz različita povijesna razdoblja. Izabrali su nekoliko primjera iz prošlosti na kojima se vidi da je nasilje nad ženama bilo prisutno od klasičnog doba pa sve do danas, da je bilo sastavnim dijelom odnosa prema ženama u patrijarhalnim zajednicama na svim kontinentima. Nasilje ne poznaje naciju, rasu, starosnu dob ili socijalnu pozadinu, a dolazi u različitim oblicima. Video možete pogledati na YouTube kanalu Univerzitetskog gender resursnog centra (UNIGeRC) putem sljedećeg linka: https://www.youtube.com/watch?v=EkafJL6deN8&t=122s.

Aktivnosti kampanje “16 dana aktivizma za rodnu ravnopravnost” realizovane su u okviru projekta UNIGEM, koji TPO fondacija iz Sarajeva provodi u partnerstvu sa 19 univerziteta u BiH i regiji (Crna Gora, Hrvatska, Srbija) uključujući Univerzitet u Sarajevu, uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva. Projekt predstavlja stratešku opredijeljenost univerziteta da uvođenjem rodne perspektive osiguraju rodnu ravnopravnost i siguran ambijent za nastavnike i nastavnice te studente i studentice na univerzitetima u Bosni i Hercegovini i regiji.