13/12/2022NOVOSTI

16 dana aktivizma: Fondacija „Izvor nade“ realizovala studentski projekat „Ne žmiri vol. 2“

Fondacija “Izvor nade” realizovala je aktivnosti povodom kampanje „16 dana aktivizma za rodnu ravnopravnost“ u sklopu studentskog projekta “Ne žmiri vol. 2”, kojim se želi istaći problem rodno zasnovanog nasilja u bh. društvu i pozvati na informisanje i rad na rješavanju ovog sveprisutnog problema. Aktivnosti su realizovane u sklopu projekta UNIGEM koji TPO fondacija iz Sarajeva provodi u saradnji sa 19 univerziteta u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji, uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Tokom početne faze projekta pokrenuta je online kampanja na društvenim mrežama “Ne_žmiri vol. 2”, putem koje su uspješne aktivistica iz cijele zemlje  pozivale na akciju, osnaživanje žena i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja.

Fondacija „Izvor nade“ održala je i projekciju igrano – dokumentarnog filma “Bez glasa” u produkciji Forum Teatra, koji govori o pojavnim oblicima nasilja. Uz projekciju filma je organizovan je i Otvoreni forum sa panelisticama koje su predstavnice civilnog sektora koji intenzivno radi na temi rodno zasnovanog nasilja. Učesnice su bile Zorana Tovilović (Institut za razvoj mladih KULT), Jadranka Miličević (Fondacija CURE), te Ivana Kulić (TPO Fondacija), koje su govorile o pojavama rodno zasnovanog nasilja u bh. društvu. Događaj je upriličen 08.12.2022. u prostorijama Studentskog doma “Prof.dr. Fikret Hadžić”.

 „Utjecaj nasilja je ozbiljan i dugotrajan, a implikacije po zdravlje i dobrobit žena kompleksne su i široko rasprostranjene. Preživjele žrtve obično osjećaju strah, šok, sram ili bijes, i oko tri od deset žena pogođene su dugotrajnim psihološkim posljedicama, kao što su osjećaj ranjivosti, depresija, gubitak samopouzdanja i poteškoće sa spavanjem. Nasilje nad ženama je rezultat rodne neravnopravnosti, rodnih stereotipa i uvriježenih kulturoloških normi. Od najvećeg je značaja da relevantna ministarstva i institucije u Bosni i Hercegovini, zajedno s nevladinim organizacijama i medijima, redovno provode kampanje informisanja i širenja svijesti kako bi se promijenila percepcija tradicionalnih rodnih uloga i stereotipa, te kako bi se javnost informisala o individualnim i društvenim posljedicama nasilja nad ženama. Promovisanje dostupnih službi za podršku preživjelima i informisanje javnosti o tome na koji način se nasilje može spriječiti, u što spada praksa nulte tolerancije i adekvatne kaznene politike za počinitelje, te uključivanje muškaraca i dječaka u borbu protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, od izuzetno je velikog značaja.“ Izjavila je Delila Bajrić, koordinatorica projektnih aktivnosti.  

Neinformisanost o postojanju službi za pomoć je u nizu prepreka za žene koje žele prijaviti nasilje. U borbi protiv nasilja nad ženama, mediji imaju važnu ulogu kroz slanje jasnih i glasnih poruka s ciljem informisanja javnosti o ovom problemu i poticanja žrtava da prijavljuju doživljeno nasilje.