05/12/2022NOVOSTI

16 dana aktivizma: Mnoštvo aktivnosti na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu (UES)

Univerzitet u Istočnom Sarajevu održao je tri predavanja i tri radionice na Filozofskom fakultetu posvećene obilježavanju kampanje “16 dana aktivizma za rodnu ravnopravnost” projekta UNIGEM, koju TPO fondacija iz Sarajeva pored ove partnerske institucije, provodi skupa sa još 18 univerziteta u BiH i regiji uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, pod motom “Progledaj, govori protiv nasilja”. Kampanjom se, u periodu od 25. novembra do 10. decembra 2022., uz opšti cilj podizanja svijesti javnosti o potrebi aktivnog angažmana u borbi protiv nasilja, naglasak stavlja i na važnost javnog govora o prisustvu rodno zasnovanog nasilja u akademskoj zajednici.

Predavanje „Mogućnosti primjene interaktivnih metoda i tehnika u afirmaciji rodne ravnopravnosti u univerzitetskoj nastavi“ 28. novembra 2022. održala je prof. dr. Branka Kovačević. Isti dan je održana i edukativna radionica „Poštujte različitosti“.

30. novembra, prof. dr. Snježana Stanar održala je predavanje “Preventivna i korektivna uloga Univerziteta u sprečavanju psihološkog nasilja”, te je uspješno održana i psihološka radionica  “Psihološko nasilje nije moj izbor” koju je realizovala prof. dr. Nataša Kostić.

Predavanje “Staka Skenderova i Adelina Irbi – predvodnice rodne ravnopravnosti u obrazovanju” i radionica “Rodna ravnopravnost u obrazovanju” koje je realizovala prof. dr. Daliborka Škipina održani su 1. decembra.