07/12/2022NOVOSTI

16 dana aktivizma: obilježavanje kampanje na Sveučilištu u Rijeci (UNIRI)

Paralelno sa globalnom kampanjom “16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja”, u okviru  projekta UNIGEM (University and Gender Maintreaming) koji provodi TPO fondacija iz Sarajeva, na Sveučilištu u Rijeci održane su aktivnosti kojima su se, u suradnji nastavnog i stručnog osoblja te studenata i studentica, obilježili Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i Međunarodni dan osoba s invaliditetom. 

Prva aktivnost obuhvatala je gostovanje na Odsjeku za pedagogiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci, gdje su članice sveučilišne grupe za promicanje različitosti i inkluzivnih praksi Daria Glavan Šćulac, dipl. iur. i Sandra Nuždić, MPhil, studenticama i studentima 1. godine diplomskog sveučilišnog studija Pedagogija, u okviru kolegija Visokoškolska pedagogija održale interaktivno predavanje o nesvjesnim pristranostima (unconscious bias, implicit bias). Cilj predavanja bio je upoznati sudionike/ce s pojmom i posljedicama nesvjesnih pristranosti kao prepreka u postizanju ravnopravnog djelovanja pojedinaca i organizacija te potaknuti na njihovo prevladavanje, kako u svakodnevnici, tako i u obavljanju zanimanja pedagoga/inja. Interaktivnom predavanju prisustvovale su i nositeljica kolegija prof. dr. sc. Jasminka Ledić, asistentica na kolegiju dr. sc. Ivana Miočić te poslijedoktorandica dr. sc. Bojana Vignjević Korotaj, koje su potaknule promišljanje o nesvjesnim pristranostima u kontekstu postojećih kolegija i studijskih programa.

“U kolegiju Visokoškolska pedagogija koji se izvodi na diplomskom studiju pedagogije na Filozofskom fakultetu u Rijeci, otvoren je prostor za prikaz primjera dobre prakse i otvaranje novih tema s posebnim naglaskom na aktivnosti kojima Sveučilište u Rijeci doprinosi razvoju visokog obrazovanja. Tema je doprinijela razvijanju vještina budućnosti (future skills) i prenosivih vještina (transverable skills) koje se u okviru kolegija posebno ističu”, istaknula je značaj teme u okviru kolegija prof. dr. sc. Jasminka Ledić.  

Druga aktivnost održala se na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.   

Suvremeni medijski pristup nameće da slika govori tisuću jezika te dominira u određivanju značenja koja opredjeljuju naše djelovanje. Studentice i studenti APURI, na kolegijima Teorije i prakse novih medija i Semiotike slike, izv. prof. dr. sc. Sanja Bojanić je mentorirala ne bi li se fokusirali na nevidljive invaliditete te time obilježili 3. Decembar 2022., Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Prema riječima prof. Sanje Bojanić, u vizualnoj igri predočavanja svega što se golim okom ne prepoznaje, namjera je ukazati na intersekciju roda i različitih oblika mentalnih ali i fizičkih tegoba koje onemogućavaju lako i spontano obavljanje životnih procesa.

“Radioničarski, uz gošću Valeriu Graziano, postdoktorandicu Centra za napredne studije Sveučilišta u Rijeci, upoznali smo se s raznorodnim aktivnostima koje povezuju Studije invaliditeta i umjetnost te dizajn. Izrađeni vizuali studentica i studenata, rezultat su istraživanja, igre prepoznavanja i empatije, kako bismo razumjeli i prihvatili načela različitosti u svjetlu pozitivnih vrijednosti koje nas povezuju u životu i zajednici“, zaključila je prof. Bojanić. 

Radovi studenata i studentica dostupni su u galeriji.

Ove aktivnosti su dio razvoja institucijskog portfolija aktivnosti kojima se senzibilizira na različitosti i unaprjeđuje ravnopravnosti na Sveučilištu u Rijeci i široj zajednici, a obje aktivnosti u skladu su s Planom rodne ravnopravnosti Sveučilišta u Rijeci 2021.-2025. i YUFE Strategijom za različitost i uključivost.  Regionalni projekt UNIGEM financijski podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini, a provodi TPO fondacija iz Sarajeva u partnerstvu s 19 univerziteta u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji, uključujući i Sveučilište u Rijeci kao institucionalnog partnera.