13/12/2022NOVOSTI

16 dana aktivizma: Realizovan projekat “Islamski i kršćanski teološki diskursi o prepoznavanju i prevenciji nasilja nad ženama”

Povodom kampanje „16 dana aktivizma za rodnu ravnopravnost“ koja je trajala od 25.11. do 10.12. ove godine,  studentice  Međureligijskog studija i izgradnje mira  sprovele su studentski projekat  o  temi “Islamski i kršćanski teološki diskursi o prepoznavanju i prevenciji nasilja nad ženama”. Aktivnosti su realizovane u sklopu projekta UNIGEM koji TPO fondacija provodi u saradnji sa 19 univerziteta u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji, uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Projekat se sastojao od aktivističkog dijela koji su provodile preko društvenih mreža sa kratkim porukama teologa i kolega studenata i akademskog dijela gdje su profesori dr. Darko Tomašević sa Katoličkog bogoslovnog fakulteta iz Sarajeva i dr. Džemaludin Latić sa Fakulteta islamskih nauka održali predavanje o pomenutoj temi u amfitetatru Gazi Husrev begove medrese.

“Žena je 10 puta češće žrtva rodno zasnovanog nasilja, s toga smo željele  projektom otvoriti prostor da muškarci teolozi dignu glas o ovoj temi i da naše teologije više govore o time”, rekle su nam Ernada Avdibegović i Aldina Franca, studentice Međureligskog studija i izgradnje mira i koordinatorice aktivnosti.

”Znati prepoznati nasilje veliki je korak. Pokušati ga ukloniti ili spriječiti veliki je podvig. Dužnost svakog čovjeka jeste da poštuje i štiti sebe, svoju ličnost darove koje mu je Bog darovao. Nije sramota potražiti put svojoj slobodi i zaštititi svoje ljudsko dostojanstvo. Sramota je šutjeti i trpjeti nasilje”, rekla je Aldina Franca.

Ovu kampanju pratila je simbolika plavog i narančastog cvijeta. Narančasta je boja kampanje narančasti dan, a plava  boja označava Mariju, to je boja duhovnosti i otajstva u kršćanstvu. Ona se često prikazuje sa plavim hidžabom. U islamskoj kulturi plava je boja neba i duhovnih putnika. Plavi cvijet je u središtu sa porukom da samo ako duhovnonost stavimo u središte onda je moguće istinski spriječavati nasilje.