19/12/2023NOVOSTI

16 DANA AKTIVIZMA: UNIVERZITET U BEOGRADU PROTIV NASILJA

U periodu od 25. Novembra do 10. Decembra, 2023. Univerzitet u Beogradu je održao okrugli sto Od akušerskog nasilja do dostojanstvenog porođaja: istraživanja i iskustva i obuka o mehanizmima reagovanja u slučaju seksualnog uznemiravanja na poslu namijenjena zaposlenicima/ama pri Univerzitetu u Beogradu. Ovim aktivnostima obilježena je globalna kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama i djevojčicama“.

Održana je obuka o mehanizmima reagovanja u slučaju seksualnog uznemiravanja na poslu, namijenjena zaposlenicima/ama IFDT UNIBG. Obuku je realizovala dr. Jelena Ćeriman, uposlenica IFDT UNIBG. Obuka povjerenica i povjerenika za ravnopravnost imenovanih na UNBG održana je u Sali Rektorata UNIBGD.

Okrugli sto Od akušerskog nasilja do dostojanstvenog porođaja: istraživanja i iskustva, realizovan je u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu, a učestvovale su: kreatorke serijala „Mama Sutra“, Mina Šarenac i Ana Petrović, psihološkinja prof. dr. Biljana Stanković (UNIBG, Filozofski fakultet) i medicinska antropološkinja dr. Ljiljana Pantović (IFDT). Snimak održanog okruglog stola dostupan je OVDJE.

Nedostatak informisanog pristanka, ugrožavanje privatnosti, neadekvatno informisanje i nedovoljna podrška, kao i potpuno odsustvo aktivnog uključivanja žene tokom porođaja su ključni problemi u porodilištima u Srbiji. Iako su problemi u porodilištima bili poznati, postojalo je nepisano pravilo da žene ne bi trebalo da govore o njima u javnosti. Ovakva situacija se drastično menja poslednjih godina i žene sve glasnije i češće govore o svojim negativnim i traumatičnim iskustvima i zagovaraju promene.