19/12/2023NOVOSTI

16 DANA AKTIVIZMA: UNIVERZITET U ISTOČNOM SARAJEVU PROTIV NASILJA

U periodu od 25. Novembra do 10. Decembra, 2023. Univerzitet u Istočnom Sarajevu je održao tri radionice o rodno zasnovanom nasilju i time obilježio globalnu kampanju „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama i djevojčicama“.

Tako je prof. dr Predrag Mlinarević održao predavanje, na Ekonomskom fakultetu Pale, na temu “Rodna ravnopravnost kao cilj održivog razvoja UN”. U sklopu ovog predavanja profesor Mlinarević upoznao je auditorijum sa sadržajem rodne ravnopravnosti kao jednog od 17 ciljeva održivog razvoja UN koji se prevashodno zasniva na eliminisanju svih oblika neravnopravnosti polova. Takođe, prezentovani su i pokazatelji indeksa rodne ravnopravnosti Bosne i Hercegovine koji je prvi put izrađen za BiH u 2022. godini.

Na Fakultetu poslovne ekonomije Bijelјina, prof. dr. Zorica Golić je održala predavanje na temu „Problem finansiranja preduzeća u vlasništvu žena – bosanskohercegovačka iskustva”. U sklopu održanog predavanja profesorka Golić je upoznala auditorijum sa rezultatima najnovijeg kvalitativnog istraživanja koje pruža duboke uvide u percepcije vlasnica uspješnih preduzeća u vezi sa pristupom eksternim izvorima finansiranja. Predavanje je omogućilo sagledavanje problema finansiranja preduzeća u vlasništvu žena, kao jednog od problema koji je ukorenjen u bh. društvu. Profesorka Golić je ukazala na značaj povećane edukacije o potencijalu žene i ženskog preduzetništva usmjerene na finansijske posrednike, investitore i zajimodavace kao jedan od načina za razbijanje nepravednog stereotipa uspješnog preduzetnika (oličenog u muškarcu) i popravlјanje položaja žena u pronalaženju i obezbjeđenju finansiranja.

Na Ekonomskom fakultetu Pale, doc. dr. Snježana Paunović je održala predavanje „Rodna ravnopravnost u obrazovanju“ s ciljem da se pruži uvid u historijski razvoj i aktuelno stanje, te da se predstave relevantni podaci, te pruže primjeri dobre prakse i strategije za unapređenje rodne ravnopravnosti u obrazovnom sektoru. Kroz ovo predavanje auditorijum je upoznat sa ključnim aspektima rodne ravnopravnosti u obrazovanju. Analizirano je trenutno stanje rodne ravnopravnosti u obrazovnim institucijama. Predstavljeni su relevantni podaci koji ukazuju na nejednakosti koje se još uvijek javljaju, bilo da je riječ o pristupu obrazovanju, izboru studijskih programa ili profesionalnom napredovanju. Naglašena je važnost nastavka praćenja i analize ovih podataka kako bi se identifikovali problemi i radilo na njihovom rješavanju.

Zaključeno je da je predavanje o rodnoj ravnopravnosti u obrazovanju pružilo dubok uvid u kompleksnu temu, istaklo izazove s kojima se obrazovne institucije suočavaju, ali i ponudilo inspirativne primjere dobre prakse.