29/12/2023NOVOSTI

16 DANA AKTIVIZMA: UNIVERZITET U RIJECI PROTIV NASILJA

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u subotu 25. novembra 2023. godine, u prostoru Akvarija na Kampusu Sveučilišta u Rijeci, održana je projekcija višestruko nagrađenog dokumentarnog filma „Veće od traume“. Pored projekcije filma, održana je i tribina, odnosno javni razgovor pod nazivom ”Sprječavanje i borba protiv nasilja nad ženama i nasilju u obitelji” 30. novembra 2023. također u ”Akvariju” na Kampusu Sveučilišta u Rijeci.

Film „Veće od traume“ prati grupu polaznica trogodišnjeg terapijskog programa koje dijele svoje životne priče, suočavaju se s traumama prošlosti i tragaju za iscjeljenjem. Nakon projekcije filma održan je razgovor i druženje s autoricama filma Vedranom Pribačić i Mirtom Puhlovski. Razgovor je vodila Iva Davorija iz SOS Rijeka – Centra za nenasilje i ljudska prava, a autorice su odgovarale i na pitanja iz publike. Unatoč hladnom zimskom vremenu, svojim sudjelovanjem događanje je podržao veliki broj članova i članica Sveučilišta u Rijeci, volontera i volonterki, te građana i građanki Rijeke.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama 25. novembar posvećen je širenju svijesti o problemu nasilja nad ženama. Rodno uvjetovano nasilje je jedan od najčešćih oblika kršenja ljudskih prava u svijetu. Prema istraživanjima na globalnoj razini, svaka treća žena iskusi neki oblik nasilja tokom svog života. Ratovi i sukobi dodatno povećavaju rizik od ratnih zločina usmjerenih upravno prema ženama, a traume ostavljaju duboke emocionalne i psihološke posljedice koje zahtijevaju posebnu pažnju i podršku društva i zajednice.

Kako je izgledalo druženje tokom projekcije filma pogledajte ovdje.

Tribina, odnosno javni razgovor pod nazivom ”Sprječavanje i borba protiv nasilja nad ženama i nasilju u obitelji” održan je povodom obilježavanja 10 godina od potpisivanja i 5 godina od ratifikacije Istanbulske konvencije (Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji) u Republici Hrvatskoj.

U panel-raspravi sudjelovali su:

  • Gordan Jelenić, prorektor za znanost i umjetnost Sveučilišta u Rijeci
  • Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova
  • Sandra Krpan, zamjenica gradonačelnika Rijeke
  • Paula Bogović, Udruga UZOR Rijeka, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Primorsko-goranske županije
  • Štefica Jagić Rađa, Odbor za ravnopravnost spolova Grada Rijeke
  • Sanja Bezbradica Jelavić, odvjetnica
  • Iva Davorija, Udruga SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava

Raspravu je moderirala Sanja Barić, predsjednica Vijeća za rodnu ravnopravnost Sveučilišta u Rijeci koja je zaključila da, iako postoji tendencija samokritičnosti, potrebno je pohvaliti sva dosadašnja postignuća i nastojanja u području prevencije i borbe protiv nasilja nad ženama te utvrditi mjesta daljnje saradnje. Kao pomoć pri rješavanju problema istaknula je jasna i informativna izvješća pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i Izvješće GREVIO-a o provođenju Istanbulske konvencije, kao i provođenje aktivnosti u okviru globalne kampanje “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja” čija je ovogodišnja tema investiranje u prevenciju, edukaciju, suradnju te kvalitetne i smislene politike. Ključna su daljnja nastojanja u povećavanju razine educiranosti te osvještavanju lične odgovornosti. Pozitivan korak mogao bi se ostvariti edukacijama u okviru cjeloživotnog obrazovanja za razne učesnike/ce u postupanju s rodno zasnovanim nasiljem poput sudova i državnog odvjetništva, te ostalim pravnim područjima u kojima je evidentan manjak kvalitetnog praktičnog iskustva.