20/12/2023NOVOSTI

16 DANA AKTIVIZMA: UNIVERZITET U ZENICI PROTIV NASILJA

Dana 06. decembra, 2023. studentska grupa je upriličila performans pod nazivom „Zaustavimo femicid u BIH“ i time započela niz aktivnosti kojima su, i ove godine, obilježili globalnu kampanju „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama i djevojčicama“. Performans je dostupan OVDJE.

Performansom „Zaustavimo femicid u Bosni i Hercegovini“ studenti/ce Filozofskog fakulteta u Zenici jasno su poručili/e da nasilje nije „privatna stvar“. Iako se najčešće dešava unutar porodice, od strane bračnih partnera, nasilje je problem cijelog društva. Studenti/ce su pozvali/e građane/ke na buđenje svijesti kroz otvorene razgovore, aktivizam i prijavu nasilja, ali i institucije da djeluju efikasnije. “Jako je bitno govoriti o nasilju nad ženama da bismo probudili društvenu sredinu, patrijarhalnu svijest, da bismo imali što više prijava i na neki način djelovali na institucije koje su dužne da zaštite žrtve nasilja, a ne da štite nasilnike – kao što smo mogli vidjeti posljendjih mjeseci da je to slučaj”, istakla je prof. dr. Edisa Gazetić, vanredna profesorica na Filozofskom fakultetu u Zenici ujedno i koordinatorica ove aktivnosti.

Pored performansa, u prostorijama Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici, realizovana je radionica „Sve što niste smjeli da pitate o reproduktivnom zdravlju“. Radionicu je predvodila Ajša Luković, asistentica na Pravnom fakultetu. Učesnici i učesnice su imali priliku da postave bilo koje pitanje u vezi ove tematike. Na taj način edukovali su se o samom pojmu reproduktivnog zdravlja, reproduktivnom sistemu, njegovom funkcionisanju u svim fazama života, kao i metodama regulacije plodnosti i pravu na pristup određenim službama zdravstvene zaštite, te mnogobrojnim mogućnostima očuvanja kvaliteta reproduktivnog zdravlja mladih osoba. Učešće u ovoj radionici, osim studenata i studentica Univerziteta u Zenici, su uzeli i učenici i učenice Medicinske škole i Druge gimnazije u Zenici.

Također, Unija studenata Univerziteta u Zenici, realizovala je tri radionice i to na Medicinskom, Ekonomskom i Politehničkom fakultetu Univerziteta u Zenici. Cilj ovih radionica bio je animirati studente/ice za dijalog o problemu femicida. Učesnici/e su aktivno sudjelovali u diskusijama, ističući da su znakovi nasilja često neprepoznati od strane društva i ljekara opće prakse. Naglašena je odgovornost muškaraca u promijeni vlastitih stavova i ponašanja. Posebno se istaknulo da je veliki zadatak pred ljekarima, psiholozima i pedagozima u srednjim školama, da prepoznaju znakove nasilničkog ponašanja, naročito kod muškaraca i aktivno rade na rješavanju ovog problema.