02/12/2022NOVOSTI

16 dana aktivizma: Zanimljivi i edukativni događaji na Univerzitetu u Tuzli (UNTZ)

U okviru kampanje “16 dana aktivizma za rodnu ravnopravnost” projekta UNIGEM na Univerzitetu u Tuzli (UNTZ) održane su promocija knjige dr. Zlatana Hrnčića pod naslovom “Nasilje nad trudnicama u Bosni i Hercegovini” i istoimena radionica, te radionica poznatog bh novinara Nikole Vučića o razumijevanju muškosti i rodnoj odgovornosti. U petak, 2. decembra, u organizaciji Vijeća za rodnu ravnopravnost UNTZ, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, Centra za kulturu Tuzla i TPO fondacije upriličeno je otvorenje izložbe “Bez sebe – Drama svakidašnjeg u govoru bosanskih žena”. Do 10. decembra, ujedno i završetka Kampanje, UNTZ organizovao je i spektar drugih aktivnosti posvećenih borbi protiv nasilja.    

Bogati program obilježavanja Kampanje započeo je 30.11.2022. promocijom knjige dr. Zlatana Hrnčića pod naslovom “Nasilje nad trudnicama u Bosni i Hercegovini – porodica, zdravstveni sistem i radni odnosi” i istoimenom radionicom. Knjiga je napisana iz potrebe da se čuje glas bh žena i problemi s kojima se one suočavaju u porodici, u okviru zdravstvenog sistema i radnih odnosa u periodu 12 mjeseci prije trudnoće, tijekom trudnoće i 12 mjeseci nakon trudnoće, a u vezi nasilnih ponašanja koja se mogu svrstati pod fizičko, psihičko, seksualno i ekonomsko nasilje. U knjizi su obrađeni rasprostranjenost, karakteristike nasilja nad trudnicama, historija nasilja, porodice, braka, te institucionalno i pravno okruženje. Pored dr. sc. Zlatana Hrnčića, brojnim prisutnim predstavnicima_ama akademske zajednice, medija, studentima i studenticama, obratile su se prof. dr. Jasmina Husanović i prof. dr. Dženeta Omerdić ispred Vijeća za rodnu ravnopravnost UNTZ.


Radionicu o razumijevanju muškosti i rodnoj odgovornosti, na temelju svog naučnog istraživanja o ovoj problematici, održao je poznati bh novinar Nikola Vučić i autor knjige „Kritika toksične muškosti” 01.12.2022. na Filozofskom fakultetu UNTZ-a. Autor u knjizi polazi od uvjerenja da društvo toksične muškosti, odnosno društvo muške opresije i kontrole nad životnim procesima nema pogubne posljedice samo na život žena, već u približnoj mjeri i na život muškaraca, gdje dominacija i vladavina muškocentričnih principa ne znači nužno i uživanje u takvom poretku, on nastoji obrazložiti kako se i muškarci moraju suprotstaviti izvještačenim i patrijarhalno normiranim ulogama koje muškarcima nameću obrazac ili model ponašanja nazvan muškost. Pored Nikole Vučića, prisutnim studentima, studenticama i predstavnicima_ama medija obratile su se i dekanica Filozofskog fakulteta prof. dr. Nihada Delibegović Džanić i prof. dr. Jasmina Husanović ispred Vijeća za rodnu ravnopravnost UNTZ.


U Ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli, od 02.12.2022. otvorena je izložba “Bez sebe – drama svakidašnjeg u govoru bosanskih žena” autorskog tima Šejle Šehabović i Dejana Slavuljice. Organizatori izložbe su Vijeće za rodnu ravnopravnost Univerziteta u Tuzli, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, Centar za kulturu Tuzla i TPO fondacija iz Sarajeva. Do kraja trajanja kampanje “16 dana aktivizma za rodnu ravnopravnost” projekta UNIGEM, Univerzitet u Tuzli će organizovati i kampanju sa studenticama i učenicama srednjih škola pod nazivom “Baš zato što sam žena!” čiji naglasak je na ženskoj solidarnosti i koja će obuhvatiti 3 radionice, 1 zajedničku promociju i video uratke, te interaktivnu radionicu “Simulacija suđenja o slučaju rodno zasnovanog nasilja”.