13/09/2024NOVOSTI

Predstavljanje UNIGEM projekat na Devetom rektorskom Forumu u Bitoli

Važno je raditi i postizati rezultate, ali je isto tako važno nakon određenog vremena sumirati rezultate i predstaviti ih drugima koji imaju slične izazove, ali i želju da se zalažu za to da univerziteti budu rodno  odgovorne zajednice u kojima se kritički propituje sve i uči društvenoj odgovornosti. Od 11-12.09.2024. godine prof.dr. Zilka Spahić je predstavila UNIGEM projekat na Devetom rektorskom forumu Jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana koji se održao u Bitoli, Sjeverna Makedonija.

Na Panelu pod nazivom Vrijednosti na univerzitetima razgovaralo se integritetu u univerzitetskoj zajednici i postignućima Unverziteta u Sarajevu koja su predstavili prorektorica prof.dr. Dušanka Bošković i rektor prof.dr. Rifat Škrijelj. Ključna poruka njihovih izlaganja je da je integritet temelj snage univerziteta, zato što univerziteti nisu samo centri znanja i istraživanja već  centri etičkih I društvenih odgovornosti.

O izgradnji mira je govorila prorektorica prof.dr. Enita Nakaš koja se osvrnula konformizam koji vlada među ljudima, jer ne osjećaju potrebu da se angažiraju i prave promjene ili osjećaju strah da ne budu etiketirani. Da bismo pravili promjene, važno je učiti se društvenoj odgovornosi i razumjeti da mir svi gradimo, ali da univerziteti trebaju biti predovodnici u tome, naglasila je između ostalog prorektorica Nakaš.

Prof.dr. Zilka Spahić Šiljak je predstavila rezultate UNIGEM projekta i pokazala mali dio akademskih resursa (knjiga i video materijala) koji su dostupni na website Univerzitetskog gender resursnog centra Univerziteta u Sarajevu te je istaknula da nema društvene pravde i odgovornosti bez rodne pravde. Zbog toga je važno da se propituju odnosi moći, dostupnost resursa i politike na univerzitetima koje često nisu rodno odgovorne, zaključila je profesorica Spahić Šiljak.

UNIGEM projekat podržava Vlada Ujedinjenog kraljevstva a provode ga 19 partnerskih univerziteta u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.