21/11/2023Uncategorized

DVODNEVNI TRENING ZA NASTAVNIKE SREDNJIH ŠKOLA O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI

U okviru UNIGEM projekta u periodu pripreme za 16 dana aktivizma održan je dvodevni trening za profesorice i profesore Druge gimnazije na teme rodne ravnpravnosti po metodi P4C – kritičkog mišljenja. Trening je vodila Elmana Cerić, profesorica Druge gimnazije iz Sarajeva.

U periodu od 06 – 07. novembra, 2023. godine održan je prvi modul treninga P4C za nastavno osoblje JU Druga gimnazija Sarajevo. Kroz dvodnevnu edukaciju polaznice su se upoznale sa P4C pristupom kao inovativnim nastavnim metodom. Polaznice su nastavnice različitih nastavnih predmeta, a obzirom da je P4C pristup interdisciplinaran, to je još više pobudilo njihovu znatiželju i motivaciju za učešćem i učenjem.

Tokom treninga trenerica, mr. sc. Cerić, pojasnila je hronološke korake vođenja filozofskog propitivanja. Nakon teoretskog dijela, polaznice su primjenile stečeno znanje i u praktičnom obliku sa fokusom na rodne teme, a posebno rodno zasnovano nasilje. Četiri grupe nastavnica realizovalo je propitivanje, a kroz refleksiju kritičkih prijateljica usavršavale su vještine primjene P4C pristupa.