24/07/2023NOVOSTI

Edukacije nastavnog osoblja na Univerzitetu u Zenici iz oblasti rodne ravnopravnosti,održane tokom juna 2023. u sklopu projekta UNIGEM

Edukacijama o rodnoj ravnopravnosti, koje su se odvijale tokom juna 2023. na Univerzitetu u Zenici u sklopu projekta UNIGEM, bilo je obuhvaćeno svih osam fakulteta ovog Univerziteta: Islamsko pedagoški, Ekonomski, Filozofski, Mašinski, Medicinski, Metalurško-tehnološki, Politehnički i Pravni fakultet.

Posjeta Politehničkom fakultetu Univerziteta u Zenici

Koordinatorica Centra za rodnu ravnopravnost Univerziteta u Zenici prof. dr. sc. Larisa Velić je 14. juna 2023. posjetila Politehnički fakultet Univerziteta u Zenici i tom prilikom upoznala rukovodstvo i prisutne s aktivnostima Centra za rodnu ravnopravnost.

Radionica za nastavno osoblje Filozofskog i Medicinskog fakulteta

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici je 22. juna 2023. održana radionica za nastavno osoblje Filozofskog i Medicinskog fakulteta na temu “Rodna ravnopravnost”, na kojoj je kroz interakciju i izuzetno zanimljive zadatke nastavno osoblje razgovaralo o razlici između spola i roda, rodnim ulogama, važnosti upotrebe rodno osjetljivog jezika, utjecaju rodnih stereotipa na društvene odnose te o modalitetima unaprijeđenja rodne ravnopravnosti i suzbijanja rodno uvjetovane diskriminacije.

Nastavnici i saradnici su na interaktivnoj radionici usvojili dodatna znanja i zaključili da je potrebno organizovati više ovakvih radionica i raditi kontinuirano sa različitim ciljnim i starosnim grupama, kako bi se podigla svijest o rodnoj (ne)ravnopravnosti i doprinijelo većoj jednakosti u društvu.

„Rodna ravnopravnost“ je prva od tri planirane radionice koju Centar za rodnu ravnopravnost Univerziteta u Zenici organizuje na temu rodne ravnopravnosti u mjesecu junu.

Radionicu uredile i održale prof. dr. Alica Arnaut, dekanesa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici, i Sumeja Bajtarević, dipl. iur., poslovni sekretar Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Radionica za nastavno osoblje Pravnog, Ekonomskog i Metalurško-tehnološkog fakulteta te Islamsko-pedagoškog fakulteta, Mašinskog fakulteta i Politehničkog fakulteta

Krajem juna 2023. na Univerzitetu u Zenici održane su još dvije interaktivne radionice, koje je organizirao Centar za rodnu ravnopravnost Univerziteta u Zenici, na temu “Rodna ravnopravnost”, a koje su bile namijenjene nastavnom osoblju organizacionih jedinica.

Radionice su održale prof. dr. Maša Alijević i doc. dr. Aida Rizvanović za nastavno osoblje Pravnog fakulteta, Ekonomskog fakulteta i Metalurško-tehnološkog fakulteta, te prof. dr. Anela Hasanagić i doc. dr. Dženana Radončić za nastavno osoblje Islamsko-pedagoškog fakulteta, Mašinskog fakulteta i Politehničkog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Kroz radionice nastavnici i saradnici su se konkretnije upoznali s osnovnim pojmovima i izazovima na području ravnopravnosti u našim okvirima te s aktivnostima Centra za rodnu ravnopravnost Univerziteta u Zenici, kao i ulogom nastavnog osoblja u preuzimanju i provođenju aktivnosti.

Radionica na Pravnom fakultetu za osoblje Ekonomskog, Pravnog i Metalurško-tehnološkog fakulteta:

Radionica na Mašinskom fakultetu za osoblje Islamsko pedagoškog, Politehničkog i Mašinskog fakulteta: