03/06/2022MULTIMEDIA | NOVOSTI

Intervju: Prof. dr. Alija Kožljak, koordinator projekta UNIGEM

Prof. dr. Alija Kožljak, koordinator projekta UNIGEM za Internacionalni univerzitet Burč (IBU), gostovao je u petak, 3. juna 2022., na Radio Sarajevu, kada je predstavio spomenuti projekat, njegove ciljeve, dosadašnje rezultate te predstojeće aktivnosti.

Radi se o projektu čiji je cilj ojačati kapacitete državnih i privatnih univerziteta u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji za borbu protiv rodno uvjetovanog nasilja i seksualnog uznemiravanja. U projektu učestvuje osmanaest univerziteta, koji su potpisivanjem Memoranduma o saradnji potvrdili svoju stratešku opredijeljenost da uvođenjem rodne perspektive osiguraju rodnu ravnopravnost i siguran ambijent za nastavnike i nastavnice, te studente i studentice.

U protekloj godini, u sklopu dosadašnjih projektnih aktivnosti, provedeno je i sveobuhvatno istraživanje o stanju rodne ravnopravnosti na svim partnerskim univerzitetima te su uspostavljena i posebna tijela za borbu protiv rodno zasnovane diskriminacije na njima, a na Univerzitetu u Sarajevu je uspostavljen i Univerzitetski gender resursni centar (UNIGeRC), koji će koordinirati sve potrebne aktivnosti u ovoj oblasti. Također, na svim partnerskim univerzitetima usvojeni su institucionalni Planovi za rodnu ravnopravnost (Gender Action Plans – GAPs), a u maju 2022. održana je i konferencija u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu pod nazivom “Uprkos strahu i tišini: univerziteti protiv nasilja.

O aktivnostima koje predstoje, kao što je uvođenje novih silabusa u univerzitetske nastavne planove i programe, prevođenje potrebne literature za njih s engleskog itd. možete poslušati u intervjuu koji je dao prof. dr. Kožljak, a koji je dostupan ovdje.