23/11/2022NOVOSTI

Konferencija za medije i izložba – Kampanja “16 dana aktivizma za rodnu ravnopravnost” za 2022. godinu

TPO fondacija organizuje konferenciju za medije u četvrtak, 24.11.2022. u 12:00 sati  na kojoj će predstaviti aktivnosti, koje će se u sklopu projekta UNIGEM održati na 19 partnerskih univerziteta, povodom kampanje “16 dana aktivizma za rodnu ravnopravnost” za 2022. godinu. Isti dan, nakon konferencije bit će upriličeno svečno otvorenje izložbe pod nazivom “Znaš li?” na uređenoj šetnici Kampusa UNSA-e, čije poruke upućuju na neke od najčešćih oblika rodno zanovanog nasija (RZN) na univerzitetima.

Na konferenciji za medije će govoriti: Aleksandra Nikolić, ministrica za nauku, obrazivanje i mlade Kantona Sarajevo, prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Zilka Spahić Šiljak, programska direktorica TPO fondacije i prof. dr. Jasna Kovačević, predsjednica Vijeća za rodnu ravnopravnost Univerziteta u Sarajevu.   

Kampanja “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja” globalnog je karaktera i svake godine je, u periodu od 25. novembra do 10. decembra, obilježava preko 6000 različitih organizacija u preko 180 svjetskih zemalja, sa ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebi aktivističkog angažmana u borbi protiv nasilja.

Moto ovogodišnje UNIGEM-ove Kampanje je “PROGLEDAJ, GOVORI PROTIV NASILJA” i obuhvatit će sve partnerske univerzitete projekta, na kojima će se u navedenom periodu održati preko 80 različitih aktivnosti – radionice, tribine, okrugli stolovi, debate, izložbe, plesni performansi, simulacija suđenja o slučaju rodno zasnovanog nasilja, kviz, video projekcije. Pored pobrojanih aktivnosti, na ukupno osam partnerskih univerziteta bit će održane i radionice Nikole Vučića pod naslovom “Razumijevanje muškosti: kako razviti rodnu odgovornost”, te promocije knjige dr. Zlatana Hrnčića pod naslovom “Nasilje nad trudnicama” sa pratećim radionicama o istoj temi.

Isti dan, TPO fondacija će predstaviti izložbenu postavku plakata pod nazivom “Znaš li?”, sačinjenu od deset plakata koji sadržavaju poruke najčešćih oblika rodno zasnovanog nasilja (RZN) na univerzitetima i koji će do kraja Kampanje biti izloženi dužinom uređene šetnice Kampusa UNSA-e. Kreativne zasluge za metalne nosače izložbene postavke, sa svjetlosim LED diodama, pripadaju učenicima_ama JU Željeznički školski centar iz Sarajeva, koji su ih izradili pod mentorstvom svojih profesora.  

Kao i prethodnih godina, TPO fondacija u Kampanju je uključila i ukupno deset srednjih i jednu osnovnu školu u Sarajevu, koje će takođe provesti niz aktivnosti uključujući filmske projekcije, snimanje i kreiranje filmova, radionice, predavanja i izložbe učeničkih radova o tematici rodno zasnovano nasilje i rodna ravnopravnost. Slogan ovogodišnje svjetske kampanje je “UNITE” (Ujedinjeni) i obuhvatit će značajne međunarodne datume – 25.11. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 1.12. Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, 3.12. Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 6.12. Godišnjica Montrealskog masakra i 10.12. Međunarodni dan ljudskih prava.