10/02/2023NOVOSTI

LIGA ZA RAVNOPRAVNOST: Promocija rodne ravnopravnosti kroz sport

U periodu od 28.01. – 26.02.2023. godine realizuju se utakmice Lige za ravnopravnost. Studenti i studentice Univerziteta u Sarajevu takmiče se u futsalu, odbojci i košarci, a timove čini podjednak broj žena i muškaraca. U amfiteatru Fakulteta za sport i tjelesni odgoj Univerziteta u Sarajevu održano je izvlačenje grupa, a prve utakmice odigrane su 04. i 05. januara.

Cilj Lige za ravnopravnost je osnažiti studentsku populaciju u području rodne ravnopravnosti i prevencije seksualnog i rodno zasnovanog uznemiravanja kroz sportske aktivnosti. TPO Fondacija i Univerzitetski gender resursni centar Univerziteta u Sarajevu (UNIGeRC) podržao je ovu aktivnost kroz projekat UNIGEM. Projekat „Uvođenje rodno osvještenih politika u visoko obrazovanje“ (UNIGEM) je četverogodišnji projekat koji finansijski podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske, a predstavlja stratešku opredijeljenost univerziteta da uvođenjem rodne perspektive osiguraju rodnu ravnopravnost i siguran ambijent za nastavnike i nastavnice kao i studente i studentice na univerzitetimau Bosni i Hercegovini i regiji.

Lokacija održavanja navedenih sportskih aktivnosti je dvorana R Sport Centar na adresi: Patriotske lige bb (do br. 50), naselje Jezero – Koševo, 71 000 Sarajevo. Utakmice se održavaju vikendima i svi su dobrodošli da pogledaju i podrže ekipe. Termini utakmica su:

  • sobotom od 08 – 19h,
  • nedjeljom od 08 – 13h. 

Finali će biti održani 26. februara 2023. kao i ceremonija dodjele nagrada.

U sklopu Lige za ravnopravnost TPO Fondacija i Balance – Udruženje Ekvilibrijum, koje je ujedno i nositelj projekta, kreirali su letak o rodno zasnovanom nasilju. Letak je dostupan na linku: http://www.tpo.ba/b/novosti_2023/novost.php?id=c-20012023

Za više detalja o ovom projektu poslušajte prilog BHRT: https://www.facebook.com/JZSBHT1/videos/764042305137782

Ligu za ravnopravnost organizuje Balance – Udruženje Ekvilibrijum, uz pomoć partnera projekta: Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, ONSIDE FUND organizacije, Sarajevskog Otvorenog Centra, TPO Fondacije, UNIGeRC-a i Univerziteta u Sarajevu. Medijski partner projekta je portal Akta.ba.