10/10/2023NOVOSTI

MENGA: POZIV ZA UČEŠĆE U ISTRAŽIVANJU O MENSTRUALNOM SIROMAŠTVU U BIH

U okviru projekta Menstrualna i rodna akcija (engl. MENstrual and Gender Action-MENGA), TPO Fondacija nastoji zagovarati inicijativu ukidanja poreza na menstrualne proizvode praćenjem i financiranjem otpornosti te uticanjem na formiranje rodno odgovornih proračuna obrazovnih institucija.

Ovim putem Vas pozivamo da uzmete učešće u istraživanju o menstrualnom siromaštvu u BIH popunjavanjem anketnog upitnika. Ukoliko ste studentica i/ili nastavnica na nekom od javnih bh. univerziteta molimo Vas da popunite upitnik, a za to će biti potrebno da izdvojiti 10 minuta Vašeg vremena. Ne postoje tačni i netačni odgovori, stoga Vas želimo zamoliti da prilikom odgovaranja iznesete stav koji najbolje oslikava Vaše mišljenje o temi. 

Anketni upitnik ZA NASTAVNICE: https://orgdiagnostics.limesurvey.net/456968?lang=hr

Anketni upitnik ZA STUDENTICE: https://orgdiagnostics.limesurvey.net/174688?lang=hr

Vaši stavovi i iskustva su nam važni da bismo mapirali stavove učesnica u vezi menstruacije i menstrualnih proizvoda. Ispitivanje je anonimno, a učešće u istraživanju dobrovoljno. Svi podaci koje ostavite odgovaranjem na pitanja bit će korišteni samo za istraživačke svrhe, te će se tretirati u skladu sa zaštitom ličnih podataka. Klikom na opciju “Sljedeće”  prihvatate da se podaci koje ostavite u ovoj anketi koriste isključivo u ovu svrhu. 

Cilj ovog istraživanja jeste ispitati stavove nastavnica i studentica o dostupnim menstrualnim proizvodima u BiH, kao i o menstruaciji uopće. 

Istraživanje provode TPO Fondacija i Univerzitetski gender resursni centar Univerziteta u Sarajevu, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, Austrijske razvojne agencije i Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju kroz projekat Gender Budget Watchdog Network koji implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD).