31/03/2022KONFERENCIJE | NOVOSTI

Najava Međunarodne konferencije „Uprkos strahu i tišini: univerziteti protiv nasilja“

Najavljujemo Međunarodnu konferencija “Uprkos strahu i tišini: univerziteti protiv nasilja” koja će se održati 06. – 07. maja 2022. godine, u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu. Ovo je prva konferencija projekta ‘‘Uvođenje rodno osviještenih politika u visoko obrazovanje’’ (University and Gender Mainstreaming – UNIGEM) koji okuplja osamnaest univerziteta s područja Balkana te regionalne i međunarodne naučnice i naučnike koji istražuju rodna pitanja u oblasti visokog obrazovanja.

Tokom dva konferencijska dana biće predstavljeno preko 30 radova autorica i autora iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Slovenije, a teme o kojima će se razgovarati su  slijedeće:  savremeni teorijski i metodološki pristupi rodno zasnovanom i seksualnom nasilju, lingvistički pristupi rodno zasnovanom nasilju, jeziku i rodu, sociološki pristupi moći i rodu u akademskoj zajednici, edukacija nastavnika/ca i učenika/ca o rodno zasnovanom nasilju, intersekcionalni pristup jednakosti u obrazovanju: osobe s invaliditetom, intersekcionalni pristup jednakosti u obrazovanju: etničke, rodne i seksualne manjine, mentalno zdravlje i rodno zasnovano nasilje tokom COVID-19 pandemije, online uznemiravanje i cyber nasilje u visokom obrazovanju, intersekcionalni pristup mentalnom zdravlju, rodu i nasilju, rodna diskriminacija u razvoju karijere: „curenje cjevovoda“ u različitim akademskim disciplinama, organizaciona kultura za rodnu ravnopravnost: prepreke, izazovi i mogućnosti, pristupi za okončanje seksualnog zlostavljanja na univerzitetima itd. Tokom konferencije, posebna izlaganja će imati četiri glavne govornice Biljana Kašić (redovna profesorica, feministkinja i postkolonijalna teoretičarka iz Zagreba), Anna Bull (Department of Education, University of York, UK), Kirsten Campbell (Goldsmiths, University of London, UK) i Ana Belen Amil (Gender Equality Officer, CEU, Wien, Austrija).

Cilj konferencije je podstaknuti i razviti studije posvećene politikama rodne ravnopravnosti kako bi se radilo na prevenciji rodno zasnovanog nasilja u akademskoj zajednici, s fokusom na područje Balkana i komparativne primjere na međunarodnom nivou. Organizatori konferencije su TPO fondacija i Univerzitet u Sarajevu (UNSA).

Projekt ‘‘Uvođenje rodno osviještenih politika u visoko obrazovanje – UNIGEM” podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.