08/09/2023NOVOSTI

Najava promocija romana “Nebo u tvom srcu” turske autorice Leyle Karaça.

TPO Fondacija i Univerzitetski gender resursni centar organizuju tri promocije romana “Nebo u tvom srcu” turske autorice Leyle  Karaça u Sarajevu, Mostaru i Tuzli.

Prva promocija u nizu održava se u Sarajevu 12.09. sa početkom u 18h u prostorijama Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti. Pored promocije romana, u sklopu sva tri događaja održaće se i panel diskusija na temu prostora za žene u književnosti. Tokom sarajevske panel diskusije prisutni_e imat će priliku poslušati osvrt bh književnica prof. dr. Adise Bašić i dipl. komparativistice Nikoline Todorović, dok će panel diskusiju moderirati prof. dr. Ajla Demiragić.

Promocija navedenog romana bit će održana i u prostorijama Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli sa početkom u 13h. Profesorice Univerziteta u Tuzli prof.dr. Melinda Botalić, prof.dr. Anisa Avdagić i prof. dr Nihada Delibegović Džanić predstaviće svoje osvrte na temu prostora za žene u književnosti sa osvrtom na bh žensku književnost i prilike koje nove autorice imaju, te o komparativnim iskustvima između Bosne i Hercegovine i Turske u oblasti ženske književnosti.

Posljednja promocija bit će održana 14.09. sa početkom u 18h u Mostaru u prostorijama Narodne biblioteke. Panelistkinje ovog događaja su prof.dr. Irma Marić i prof. dr. Merima Jašarević sa Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru. Fokus ovog panela bit će na pitanju šta roman kao forma predstavlja u savremenom društvu, duhovnim motivima koji se javljaju u romanu “Nebo u tvom srcu” te odnosu ega i srca.

Tokom promocija romana, autorica Leyla Karaça će biti prisutna na navedenim događajima. Podsjećamo, Leyla Karaça je rođena u aprilu 1976. godine u Istanbulu. Diplomirala je na odsjeku za Filozofiju na Bliskoistočnom tehničkom univerzitetu 1999. Radila je kao profesorica u raznim školama. Prijevodi, pjesme, članci, eseji i kratke priče objavljeni su u raznim časopisima i književnim časopisi.

Ulaz je besplatan za sve događaje.