24/07/2023Uncategorized

Održan ljetnji kamp “Ujedinjenje kroz sport”

Ljetni odbojkaški kamp MOVEMENT (Mountain volleyball, education and mentorship camp) – ujedinjenje kroz sport održan je u periodu od 21. 07.  do 23.07. na lokalitetu EKO-FIS Vlašić. Nakon tri dana intenzivnog sportskog druženja, igre, edukacije i razgovora okončan je prvi ljetni odbojkaški kamp na Vlašiću za djevojke i djevojčice koje su polaznice OK Travnik i OK Victor Novi Travnik u organizaciji predstavništva  nevladine organizacije  DTCare.

Kroz tri dana druženja, učesnice su radile na unaprijeđenju komunikacije, timskog duha, ali i osjetljivih tema kao što su vršnjački pritisak i osobna sigurnost kako u stvarnom tako i u digitalnom svijetu. Organizirane su i posebne sesije za druga polja od potencijalnog interesa za djevojke kao što su medicina, znanost, inženjering, astronomija, psihologija, filozofija i sigurnost kao svojevrsni izbor za buduće studije ili zanimanja.

Projektna koordinatorica TPO Fondacije Ivana Kulić polaznicama je održala interaktivni trening o inkluzivnosti sa fokusom na pitanje ‘Šta je to sve različitost i kako obogaćuje naše društvo?’. Polaznice su imale priliku da kroz umjetničko-edukativne metode preispitaju svoje predrasude te da daju potencijalna rješenja za sveprisutnu diskrminaciju i nasilje u BiH društvu.

Ovo je prvi kamp ovakve multidisciplinarne prirode koji je okupio mentore i volontere kako iz BiH tako i iz SAD i predstavlja početak za druge slične kampove za poboljšanje kvalitete društvene interakcije, pomirenja i razumijevanja među mladim u BiH.