24/11/2023MULTIMEDIA | NOVOSTI

Održan panel pod nazivom “Zakon i femicid – komparativni prikaz zakonskih rješenja i sistemskih odgovora u regiji (BiH, Crna Gora, Hrvatska i Srbija)

Jučer je u 18 sati putem platform Zoom održan panel pod nazivom “Zakon i femicid – komparativni prikaz zakonskih rješenja i sistemskih odgovora u regiji (BiH, Crna Gora, Hrvatska i Srbija).

Panel je dio ovogodišnje kampanje “16 dana aktivizma” i organizirala ga je TPO fondacija u saradnji s Univerzitetskim gender resursnim centrom (UNIGeRC) u sklopu projekta UNIGEM.

Kao panelisti i panelistice učestvovale su osobe iz regije, tj. po jedna osoba iz svake zemlje u kojoj projekt UNIGEM ima partnerske institucije. Učesnici_e bili_e su: Kosana Beker (programska direktorica FemPlatza, Pančevo, Srbija), prof. dr. Maja Munivrana (profesorica kaznenog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu, Hrvatska), Maja Raičević (NVO Centar za ženska prava, Crna Gora) i Nermin Šehović, (Federalna uprava policije BiH, doktor pravnih nauka i specijalista iz oblasti krivičnog prava). Panel je moderirala Dunja Bonacci Skenderović (nezavisna konsultantica, Bonacci Ltd.).

Budući da niti u jednoj zemlji u regiji femicid nije zakonski reguliran (niti u kaznenom zakonu niti posebnim zakonom), pitanje o kojem su panelisti_ce razgovarale je kako se trenutno kazneno gone počinitelji femicida u zemljama regije.

Znajući da femicidu, pogotovo intimnom partnerskom femicid, prethodi nerijetko dugotrajno zlostavljanje, panelisti_ce su ponudili svoje uvide i u trenutnu sudsku praksu, tj. pitanje prepoznaje li praksa to prilikom suđenja.

Također, panel je poslužio i za razmatranje pitanja hoće li uvođenje femicida u kazneni zakon ili njegovo definiranje putem posebnog zakona (kao što je to, naprimjer, Belgija napravila), dovesti do neke promjene – bilo do smanjenja broja femicida, bilo do strožijih kazni.