20/03/2024NOVOSTI

Održana druga radionica “Plašite li se vještica?”

U ponedjeljak, 18. marta, održana je druga radionica u seriji pod nazivom “Plašite li se vještica?”. Radionicu je vodila Nidžara Ahmetašević, novinarka i istraživačica iz Sarajeva.

Tokom radionice, učesnice su imale priliku da se upoznaju s historijskim prikazom vještica, čuvenim progonima vještica u Zapadnoj Evropi i SAD-u, te savremenim iskorištavanjem tih proganjanja i zločina u komercijalne svrhe. Dr. Ahmetašević istakla je različite perspektive na ovu temu od strane poznatih autorica. Sociologinja Leopoldina Fortunati i filozofkinja Silvia Federici povezuju nastanak kapitalizma s lovačkim proganjanjima vještica. One tvrde da je ovaj proces, koji nužno uključuje akumulaciju kapitala, omogućen sistematskim oduzimanjem prava žena, njihovih tijela, sredstava za proizvodnju i reprodukciju.

Drugim riječima, kapitalizam se ne bi mogao razviti bez kontrole ženskih tijela. Institucionalizacija silovanja, prostitucije i lova na vještice bila bi manifestacija sistematskog potčinjavanja žena od strane muškaraca i prisvajanja njihovog rada.”