04/03/2024NOVOSTI

Održana druga tribina “Trudbenice u kulturi”

U srijedu 28.02.2024. održana je druga tribina iz serijala “Trudbenice u kulturi” pod nazivom “Umjetnost nemogućeg: žensko poduzetništvo u kulturi” u okviru UNIGEM projekta. Druga tribina bila je posvećena  temi položaja poduzetnica u kulturi i izazova s kojima se suočavaju.  

Učesnice druge tribune bile su Anela Hakalović, osnivačica Knjižare za djecu Bajkologija, Adna Muslija, suosnivačica Galerije Manifesto, Marina Đapić, osnivačica SAFMo i predsjednica Udruge Rezon, a razgovor je moderirala prof.dr. Ajla Demiragić. 

Tokom druge tribune učesnice su predstavile svoja iskustva u poduzetništvu u kulturi, naglašavajući kako je potrebno pružiti veću podršku ovoj obasti djelovanja, te prilagoditi uslove za umjetničke biznise i vođenje istih. Kako naglašava Đapić Marina: “Kada razgovoramo o mendžemtnu često  zamišljamo aktovke, odjela..ali umjetnički menadžement se sastoji od komunikacije i djelovanja u svojoj zajednici.”

Podsjećamo Trudebnice u kulturi serija je tribina koju su osmislile i moderiraju profesorice sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Ajla Demiragić i Adisa Bašić. Ove tribine realiziraju se u okviru projekta UNIGEM, koji implementiraju Univerzitetski gender resursni centar (UNIGeRC) i TPO fondacija.

Svaka tribina zamišljena je kao otvoreni razgovor koji omogućava da se razmijene iskustva književnica, vizuelnih umjetnica, muzičarki, producentica i poduzetnica u polju kulture. Kroz ove razgovore želimo da osnažimo kako djelatnice u polju kulture, tako i sve sudionice i sudionike tribina. Ovi susreti nastoje da doprinesu uspostavljanju novih solidarnih veza i saradnje trudbenica, kao i valoriziranju njihovih postignuća, te poboljšanju njihovog društvenog statusa i vidljivosti.