12/12/2022NOVOSTI

16 dana aktivizma: Održana panel diskusija “Važnost obrazovanja za ljudska prava i povezivanje sa praksom” povodom završetka Kampanje

Povodom završetka kampanje “16 dana aktivizma za rodnu ravnopravnost 2022.” koja se održava u periodu od 25. novembra do 10. decembra, TPO Fondacija iz Sarajeva u petak, 09.12.2022. organizovala je panel diskusiju na temu važnosti obrazovanja za ljudska prava i povezivanje sa praksom, u prostorijama Centra za interdisciplinarne studije “Prof. dr. Zdravko Grebo” Univerziteta u Sarajevu (UNSA). Učesnici_e panela bili su studenti_ce Evropskog regionalnog mastera Demokratija i ljudska prava u Jugoistočnoj Evropi UNSA-e, Delila Islamović i Slobodan Golubović, a panel diskusiju je moderirala projektna koordinatorica TPO Fondacije Ivana Kulić.

Tokom panela učesnici_e su preisipitali na koji način je rodno zasnovano nasilje prisutno u akademskoj zajednici, kako unaprijediti odnos između akademske i aktivističke zajednice, te koje su to promjene na čijim se implementacijama mora insistirati kako bi univerziteti postali prostori jednakosti.

“Veliki problem je neprimjenjivanje principa rodne ravnopravnosti u svim aspektima univerzitetskih zajednica. Ukoliko postoje smjernice protiv rodno zasnovanog nasilja, informacije o tome ne dolaze do studenata_ica. Kao prvi korak ka ostvarenju jednakosti u akademskoj zajednici i podizanju svijesti o ovoj temi potrebno je da nastavničko osoblje integriše komponente rodne ravnopravnosti u svoja predavanja, bez obzira na oblast kojom se bave.” izjavila je Delila Islamović, učesnica panela.

“Akademska zajednica je u velikom raskoraku sa aktivizmom. Ovaj fenomen ne vežemo samo za današnjicu kada je značaj porast pokreta za rodnu ravnopravnost, već primjere možemo pronaći u istoriji. Akademsku zajednicu je potrebno pribiližiti društvu, kako bi teorijska znanja pronašla svoju primjenu u praksi.” izjavio je učesnik panela Slobodan Golubović.

Kampanja “16 dana aktivizma za rodnu ravnopravnost” je segment projekta UNIGEM (University and Gender Mainstreaming), koji finansijski podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, i koji se realizuje u partnerstvu sa 19 univerziteta u BiH i regiji (Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji). Partnerski univerziteti UNIGEM projekta, održali su u sklopu Kampanje preko 80 različitih aktivnosti – radionice, tribine, okrugle stolove, debate, izložbe, plesne performanse, simulaciju suđenja o slučaju rodno zasnovanog nasilja, kvizove, te video projekcije. “Kampanja 16 dana aktivizma, održava se globalno i godišnje počevši od 1991. Završava se Međunarodnim danom ljudskih prava, gdje se ističe važnost usvajanja komponente rodne ravnopravnosti za generalno osiguravanje istih. Posebno je važno naglasiti kako intenzivni rad na podizanju svijesti o rodno zasnovanom nasilju ne smije biti ograničen samo na period od 16 dana, već nam treba biti podsticaj za uključenje aktivizma o rodnoj ravnopravnosti u svakodnevici.” istaknula je Ivana Kulić iz TPO Fondacije.