14/09/2023NOVOSTI

Održana promocija knjige “Nebo u tvom srcu” i panel diskusija “Prostori za žene u književnosti”

Na Filozofskom fakultetu Unverziteta u Tuzli dana 13.09.2023. održana je promocija knjige spisateljice, Leyle Karaça pod nazivom “Nebo u tvom srcu” i panel diskusija “Prostori za žene u književnosti”. Panelistice, prof. dr. Anisa Avdagić i  prof.dr. Melinda Botalić govorile su o utiscima o romanu koji prati duhovno putovanje glavne junakinje Dilrube, koja kroz snove i halucinacije, propituje svoje postojanje i na tom putu prolazi različite faze kako bi došla do spoznaje Boga.

Autorica se obratila putem video poruke te je govorila o nastanku i glavnim motivima romana kao i o poteškoćama s kojima se susreću spisatelji i spisateljice u Turskoj. U uvodnom dijelu događaja, panelistice su analizirale i kako ovaj roman otvara mogućnosti i za neka druga čitanja te je  i „poziv“ da se ne odustane od sebe, od tog neba ljubavi u svom srcu… kako god ga tumačili – ili kao primjer sufijske književnosti ili kao knjigu samopomoći.

Panelistice su ukazale na izazove sa kojima se susreću žene prilikom objavljivanja književnih djela kako u Bosni i Hercegovini tako i u Turskoj. Zanimljivo je da je i spisateljica Leyla Karaça, ali naše panelistice ukazale da s problemima pa skoro pa jednako susreću i žene i muškarci.

Zaključeno je da u Bosni i Hercegovini nedostaje istraživanja koje se sistemski bave ženskom književnošću te da poznata djela bosanskohercegovačkih autorica ne nalaze u antologijama što daje lažnu sliku o književnoj produkciji autorica. Također je zaključeno da prostore za žene u književnosti omogućavaju i urednici/urednice, izdavači/ce, lektori/ce, prevoditelj/ice, promotori/ce, čitatelji/ce..

Svijetao primjer je svakako izdavački program Shura Publikacija čija je osnovna orijentacija uspostavljanje kulturološkog idejnog mosta između Hrvatske i Balkana, s Mediteranom i Europom. Razlog ove orijentacije je povijesno uvjetovan kulturno-politički diskontinuitet, koji za posljedicu ima teškoće u razumijevanju kultura.

Panel je moderirala prof. dr. Nihada Delibegović Džanić.