13/09/2023MULTIMEDIA | NOVOSTI

Održana prva promocija romana “Nebo u tvom srcu” turske autorice Leyle Karaça u Sarajevu

TPO Fondacija i Univerzitetski gender resursni centar organizovali su promociju romana “Nebo u tvom srcu” turske autorice Leyle  Karaça dana 12.09.2023 u Sarajevu. Prva promocija navedenog romana u Bosni i Hercegovini održala se u Sarajevu 12.09. sa početkom u 18h u prostorijama Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti. U sklopu promocije romana organizovana je i panel diskusija “Prostori za žene u književnosti” čije učesnice su bile prof. dr Adisa Bašić i dipl. komparativistica Nikolina Todorović, dok je diskusija moderirana od strane prof. dr Ajle Demiragić.

Autorica Leyla Karaça je putem video obraćanja pozdravila prisutnu publiku, te je napravila kratki osvrt na promovisani roman naglašavajući filozofska pitanja koja se javljaju u njemu a koja istražuju pitanje spoznaje autentičnog sebe, te odnos ega i duhovnosti.

Panel diskusija je započeta analizom motiva ljubavi u romanu “Nebo u tvom srcu”. Profesorica i književnica Adisa Bašić istaknula je da je glavna junakinja ovog romana u potpunosti utopljena u svjetovnu ljubav ali se razlikuje od drugih junakinja po tome što ona konstantno vrši samorefleksiju i osvrte na filozofsku misao. Takođe, profesorica Bašić ističe motive ovog romana koji nisu tipični za zapadnu literaturu, kao što je motiv odlaska na hodočašće kroz koji se prožima tema zajedništva. Ovo je atipično za zapadnu literaturu koja je krajnje fokusirana na individualno iskustvo.

Književnica Nikolina Todorović ističe kako kroz književnu povijest postoje teme koje su rezervisane za muškarce, kao i čitav niz književnih žanrova. U pitanju su veliki narativi, a od žena se ne očekuje da se bave ovim temama. Autorica Leyla Karaça uspješno uspijeva da se izbori sa ovim izazovima, i njen roman obiluje egzistencijalnim i duhovnim temama ali ih ona svodi čitateljima_kama na veoma konkretna i bliska pitanja.

Panel diskusija je zaključena osvrtom na ograničeni prostor za žene u književnosti. Analizom dosadašnjih iskustava bh književnica, vidljiv je trend mogućnosti objavljivanja prvog romana ženskih autorica ali i fenomen njihovog nestajanja sa književne scene nakon jednog djela. Panelistkinje Bašić i Todorović zaokružile su panel diskusiju pozivom da nove autorice ne odustaju od postizanja svojih ciljeva iako u današnjem bh društvu i dalje postoji dosta prepreka i otpora za autorice koje nisu u tradicionalnom kanonu “žene književnice”.

Promocije romana “Nebo u tvom srcu” održat će se u Tuzli dana 13.09. i Mostaru dana 14.09.

Promociju možete pogledati ovdje