29/05/2024NOVOSTI

Održana tribina “Umjetnica ili profesorica: kako da vam akademija ne uzme dušu?” u galeriji Manifesto

U galeriji Manifesto 28. maja održana je nova tribina u okviru serijala “Trudbenice u kulturi” pod nazivom “Umjetnica ili profesorica: kako da nam akademija ne uzme dušu?”. Glavna govornica bila je Bakšić Čamo Amra, dok je razgovor moderirala profesorica Adisa Bašić sa Univerziteta u Sarajevu.

Amra Bakšić Čamo je ugledna i višestruko nagrađivana bosanskohercegovačka producentica i profesorica na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Bavi se filmskom, televizijskom i art produkcijom, a djela koja je producirala ili čiji je nastanak mentorisala redovno se prikazuju na festivalima u Berlinu, Veneciji, Rotterdamu, Torinu, Istanbulu, Sarajevu i mnogim drugim. Neki od filmova na kojima je radila nominovani su za Oskara ili su nagrađeni najprestižnijim nagradama poput Srebrnog medvjeda. Također, Bakšić Čamo je sarađivala sa brojnim istaknutim rediteljima i rediteljicama, među kojima su Danis Tanović, Srdan Golubović, Miroslav Terzić, Damjan Kozole, Teona Strugar Mitevska i Una Gunjak.

Tokom jučerašnjeg događaja, razgovarale su o tome šta je Amri pomoglo u ostvarivanju međunarodne karijere, koliko je to što je žena uticalo na njen položaj u producentskoj branši, te kako je uspješno uskladila umjetnički rad s prosvjetom i predavačkim poslom. Događaj je bio izuzetno inspirativan i pružio je dragocjene uvide u izazove i uspjehe s kojima se susreću žene u kulturnoj industriji. 

Podsjećamo Trudebnice u kulturi serija je tribina koju su osmislile i moderiraju profesorice sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Ajla Demiragić i Adisa Bašić. Ove tribine realiziraju se u okviru projekta UNIGEM, koji implementiraju Univerzitetski gender resursni centar (UNIGeRC) i TPO fondacija.

Svaka tribina zamišljena je kao otvoreni razgovor koji omogućava da se razmijene iskustva književnica, vizuelnih umjetnica, muzičarki, producentica i poduzetnica u polju kulture. Kroz ove razgovore želimo da osnažimo kako djelatnice u polju kulture, tako i sve sudionice i sudionike tribina. Ovi susreti nastoje da doprinesu uspostavljanju novih solidarnih veza i saradnje trudbenica, kao i valoriziranju njihovih postignuća, te poboljšanju njihovog društvenog statusa i vidljivosti.