19/06/2023NOVOSTI

Održano predavanje dr. Adisa Đuderije: “Ženska seksualnost, rodna segregacija i pokrivanje u Islamu”

U okviru projekta Uvođenje rodno osviještenih politika u visoko obrazovanje – UNIGEM, TPO Fondacija i Univerzitetski Gender Resursni Centar Univerziteta u Sarajevu – UNIGeRC ugostili su prof. dr. sa Griffith Univerziteta Australija.

U Centru za interdicsiplinarne studije „Prof. Dr. Zdravko Grebo“ Univerziteta u Sarajevu i putem Zoom platforme održano je predavanje pod nazivom “Ženska seksualnost, rodna segregacija i pokrivanje u Islamu”- Dr. Đuderija svoje predavanje je započeo predstavljanjem idealne muslimanke kroz dva djela: Baljić,H. (2012) Bošnjacki Običaji u Svjetlu Sunneta (El-Kelimeh, Novi Pazar) i Hangi, A.  (1907) Život i Običaji Muslimana U Bosni i Hercegovini (Sarajevo, Kajon).

Koncept vjerski idealne bosanske muslimanke u dva odabrana izvora snažno odražava ideal predstavljen u mejnstrim sunizmu, koji se zasniva na vjerovanjima da:

1. žene utjelovljuju agresivnu socio-moralno korumpiranu seksualnost,

2. da je pridržavanje stroge segregacije i prikrivanja od vitalnog značaja i

3. da muževi imaju lokus autoriteta i kontrole nad svojim ženama i djecom.

Analizirajući Hangija (2010, 281) dr. Đuderija primjećuje da je običaj Bošnjakinja da se žene međusobno druže i razgovaraju u potpuno rodno segregiranim prostorima. Hangijev prikaz dizajna domova – odvojene sobe za muškarce (ahar) i žene (harem) također govori u prilogu segregacije žena i muškaraca.

Žene se također obeshrabruju da idu u džamiju (2012, 40) ili prisustvuju dženazama svojih rođaka, čak i vlastitih muževa (2012, 368) – jer bi to moglo uzrokovati fitnu. Nadalje, mlade udate žene s malom djecom uopće ne smiju izaći napolje nakon zalaska sunca.

Dr Đuderija je zaključio da su islamske norme veoma tradicionalizirane te da neka ontološka vjerovanja ističu da je muškarac primaran, a žena sekundarna. Nerijetko se ženska seksualnost posmatra kao nešto deskrutkrivno, đavolsko, a muškost i muška seksualnost se povezuje sa znanjem, logikom i vjerskim znanjem. Tradicionalni islam je povezao poslušnost Bogu sa poslušnosti mužu. Važno je kritički pristupiti različitim religijskim interpretacijama. Većina tumačenja su nastala iz muških perspektiva te upravo zbog toga postoji rodna diskriminacija koja žene postavlja u nezavidan položaj.

Predavanje prof. dr. zasnovano je na članku: https://brill.com/view/journals/haww/aop/article-10.1163-15692086-12341395/article-10.1163-15692086-12341395.xml

Predavanje u cijelosti poslušajte ovdje