15/12/2022MULTIMEDIA | NOVOSTI

Okrugli stol: Žene, muškarci i patrijarhat – Fakultet političkih nauka (FPN) UNSA, projekat UNIGEM 2022.

Povodom obilježavanja kampanje “16 dana aktivizma za rodnu ravnopravnost” projekta UNIGEM, 01.12.2022. u čitaonici Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu (UNSA) održan je okrugli stol na temu „Žene, muškarci i patrijarhat“. Teoretski osvrt na temu, uz perspektivu vlastitih iskustava, dali su učesnici/e okruglog stola: prof. dr. Asim Mujkić, prof. dr. Belma Buljubašić, doc. dr. Hazim Begagić i doc. dr. Medina Mujić, a okrugli stol je moderirala prof. dr. Valida Repovac Nikšić.

Događaju su prisustvovali studenti i profesori Fakulteta političkih nauka UNSA, a organizirali su ga Vijeće za rodnu ravnopravnost UNSA i TPO fondacija.

Projekt “Uvođenje rodne perspektive na univerzitete/University and Gender Mainstreaming (UNIGEM)” ima za cilj da izgradi etos rodne ravnopravnosti u visokom obrazovanju kroz razvoj politike i senzibilizaciju nastavnog osoblja i studentske populacije u vezi s temama rodno zasnovanog nasilja i seksualnog uznemiravanja. Finansijski ga podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a provodi TPO fondacija u partnerstvu sa 19 univerziteta iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.