24/11/2023MULTIMEDIA | NOVOSTI

Otvorena kampanja “16 dana aktivzma” u 2023. i održan panel o prevenciji nasilja

U srijedu, 22. novembra 2023., TPO fondacija i Univerzitetski gender resursni centar (UNIGeRC) su u sklopu projekta UNIGEM otvorili ovogodišnju kampanju “16 dana aktivizma”, koja će se fokusirati na borbu protiv femicida.


Povodom početka kampanje, koja će trajati od 25. 11. do 10.12.2023., održan je panel o sprečavanju nasilja, na kojem su učestvovali: dr. Alma Kratina, zastupnica u Federalnom parlamentu BiH, prof. dr. Amila Ždralović, s Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, i prof. dr. Mirza Smajić, s Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Panel je moderirala novinarka Arijana Saračević-Helać.


Fokus ovogodišnje kampanje bit će na prevenciji femicida, a to je bila tema o kojoj su govorili i panelisti i panelistice. Zaključci do kojih se ovom prilikom došlo glase da sigurnost općenito u današnjem društvu otvara mnoga pitanja na koja čekamo odgovore. U međuvremenu, svi moramo zajedno raditi na prevenciji i senzibiliziranju svih aktera u lancu multisektorskog pristupa u rješavanju ovog ozbiljnog problema.


Prof. dr. Smajić je istaknuo značaj edukacije i rekao da “mi već 30 godina živimo u konstantnoj krizi, govorimo šta treba uraditi, težimo izgraditi demokratsko društvo, međutim, ta demokratska transformacija nam i ne ide baš najbolje, jer, ipak, ne želimo da napustimo svoje konzervativne stavove… Tako da jedino što možemo je u javnim nastupima, fakultetskim predavanjima i javnim predavanjima te na radionicama, kao i u radu sa policijskim službenicima, objašnjavati svakodnevno šta i kako treba raditi, jer dok od pojedinca ne krene  borba protiv korupcije, neće moći biti poboljšanja.” 

Zastupnica u Federalnom parlamentu Alma Kratina je naglasila da “postoji jedna stvar, jedna riječ koja je rješenje, ključ za sve o čemu govorimo – to je odgovornost,” dodavši da “kao osoba koja prati aktivnu politiku želi da se ovdje, u BiH, implementiraju presude Evropskog suda za ljudska pravila.” Također, zastupnica Kratina je istaknula “da je informisanost jako važna. U Zakonu o zaštiti od nasilja, koji je u skladu s Istanbulskom konvencijom, uveden je institut osobe od povjerenja osobi koja je žrtva nasilja. Tako da žrtva nije sama, odnosno da kroz cijeli sistem, kad prijavi nasilje, prolazi zajedno s osobom od povjerenja. Ne može se žrtvi ograničiti ko će biti ta osoba. To može biti njena majka, sestra, njen advokat. Žrtva mora imati osobu od povjerenja koju ona sama bira, koja će s njom proći cijeli traumatični proces.  Također, jako je bitno da kroz sisteme prvo educiramo ljude koji sjede na mjestima odlučivanja, a i da se odvoje sredstva u budžetu ministarstava, npr. Ministarstva zdravstva ili rada i socijalne politike, i da se urade medijske promocije i ljudi bolje informiraju”.

Više o održanom panelu dostupno putem:

https://federalna.ba/pocela-regionalna-kampanja-16-dana-aktivizma-oyzgg