23/02/2024NOVOSTI

Poziv na drugu tribinu “Trudbenice u kulturi”

Druga tribina posvećena je temi položaja poduzetnica u kulturi i izazova s kojima se suočavaju.  U okviru ovomjesečnog razgovora upoznat ćemo tri izvanredne trudbenice koje će govoriti o različitim aspektima rada i poslovanja u kulturi. Učesnice ove tribine podijelit će svoja iskustva, govorit će o tome što ih je motiviralo, što za njih znači prilika da djeluju u polju kulturne i umjetničke produkcije i zašto je važno raditi ono što se  u bosanskohercegovačkom društvu predstavlja kao politički teško održiv i ekonomski neprofitabilan posao posvećen stvaranju javnog (zajedničkog) dobra. 

Učestvuju:  

  • Anela Hakalović, osnivačica Knjižare za djecu Bajkologija
  • Adna Muslija, suosnivačica Galerije Manifesto
  • Marina Đapić, osnivačica SAFMo i predsjednica Udruge Rezon

Moderira:  Ajla Demiragić

Mjesto: Galerija Manifesto, Despićeva 3

Vrijeme: 28. februar 2024. godine, u 18 sati.

*TRUDBENICE U KULTURI  serija je tribina koju su osmislile i moderiraju profesorice sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Ajla Demiragić i Adisa Bašić. Ove tribine realiziraju se u okviru projekta UNIGEM, koji implementiraju Univerzitetski gender resursni centar (UNIGeRC) i TPO fondacija.

Svaka tribina zamišljena je kao otvoreni razgovor koji omogućava da se razmijene iskustva književnica, vizuelnih umjetnica, muzičarki, producentica i poduzetnica u polju kulture. Kroz ove razgovore želimo da osnažimo kako djelatnice u polju kulture, tako i sve sudionice i sudionike tribina. Ovi susreti nastoje da doprinesu uspostavljanju novih solidarnih veza i saradnje trudbenica, kao i valoriziranju njihovih postignuća, te poboljšanju njihovog društvenog statusa i vidljivosti.