29/01/2024NOVOSTI

POZIV: TRUDBENICE U KULTURI

TRUDBENICE U KULTURI serija je tribina, koju su osmislile i moderiraju profesorice sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Ajla Demiragić i Adisa Bašić. Ove tribine realiziraju se u okviru projekta UNIGEM, koji implementiraju Univerzitetski gender resursni centar (UNIGeRC) i TPO fondacija.

Trudbenice u kulturi zamišljene su kao svojevrsne male ženske turbine (lat. turbo, genitiv turbines: vihor, vrtlog) koje će generirati energiju neophodnu za pokretanje, osnaživanje i ohrabrivanje žena u polju kulture u BiH, kao i za kritičko preispitivanje vrednovanja njihovog rada.  

Osnovna ideja je da se kroz seriju susreta i otvorenih razgovora razmijene iskustva književnica, vizuelnih umjetnica, muzičarki, producentica i poduzetnica u polju kulture – iskusnih profesionalki, ali i mladih žena koje tek započinju svoju afirmaciju. Kroz ove razgovore želimo da osnažimo kako djelatnice u polju kulture tako i sve sudionice i sudionike tribina. Razmjena negativnih ali i pozitivnih iskustava i praksi radnica/trudbenica u kulturi treba da doprinese osjećaju afirmacije, pripadnosti zajednici, valoriziranju njihovih postignuća i poboljšanju njihovog društvenog statusa i vidljivosti.

U mnogim granama umjetnosti žene tradicionalno imaju status uljeza koji u njima u najboljem slučaju gostuju. U praksi, naravno, postoji mnoštvo izuzetnih djelatnica u kulturi, ali je važno raditi na tome da se one posmatraju kao pravilo a ne kao izuzetak. Ovi susreti nastoje da doprinesu takvoj promjeni. Njihov cilj je i uspostavljanje novih solidarnih veza među samim trudbenicama u kulturi, pokretanje međusobnih saradnji, kao i mapiranje značajnih djelatnica u savremenoj bosanskohercegovačkoj umjetničkoj produkciji.

Prva tribina: KO TI ČUVA DJECU? Materinstvo i (ne)mogućnosti umjetničkog angažmana 

Učestvuju: glumica Selma Alispahić i književnica Lamija Begagić

Moderira: Adisa Bašić

Mjesto: Galerija Manifesto, Despićeva 3

Vrijeme: 31. januar 2024. godine, u 18 sati