28/10/2022NOVOSTI

Promocija knjige “Izazovi integriranja rodne ravnopravnosti u univerzitetskoj zajednici: Protiv rodno zasnovanog nasilja”

TPO fondacija iz Sarajeva će u saradnji sa Univerzitetom u Sarajevu održati promociju knjige o rezultatima prvog regionalnog istraživanja o rodno zasnovanom nasilju u akademskim zajednicama, koje je provedeno na 18 univerziteta u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji. Promocija će se održati u ponedjeljak, 31. oktobra 2022., sa početkom u 12:00 sati u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu.

Istraživanje “Izazovi integriranja rodne ravnopravnosti u univerzitetskoj zajednici: Protiv rodno zasnovanog nasilja” realizovano je u okviru projekta UNIGEM (University and Gender Mainstreaming) koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, i koji predstavlja stratešku opredijeljenost univerziteta da uvođenjem rodne perspektive osiguraju rodnu ravnopravnost i siguran ambijent za nastavnike i nastavnice te studente i studentice na univerzitetima u Bosni i Hercegovini i regiji. U istraživanju je učestvovalo 4754 ispitanika iz redova nastavnog i administrativnog osoblja, kao i studenti i studentice društvenih, humanističkih, prirodnih, tehničkih, zdravstvenih i drugih usmjerenja. Knjigu su uredile prof. dr. Zilka Spahić Šiljak, prof. dr. Jasna Kovačević i prof. dr. Jasmina Husanović.

Prisutnima na promociji će se obratiti NJ.e  Julian Reilly, britanski ambasador u BiH; prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor UNSA-e;  prof. dr. Jasna Kovačević, predsjednica Vijeća za rodnu ravnopravnost UNSA-e; prof. dr. Enita Nakaš, prorektorica za međunarodnu saradnju UNSA-e i prof. dr. Marija Lučić – Ćatić, Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA-e; a moderator je mr. Miroslav Živanović, šef Kabineta rektora UNSA-e.

Neki od ključnih nalaza provedenog istraživanja su u nastavku. Čak 80% intervjuiranih osoba znaju da su njihove kolege_ice doživjele seksualno i rodno zasnovano nasilje i/ili diskriminaciju, 75,8% nastavnika u regiji ne zna jesu li pokrenute procedure sankcionisanja nasilnika, 61% intervjuiranih osoba doživjele su RZN ili seksualno nasilje. Istraživanje je također pokazalo da nema transparentne i otvorene komunikacije o RZN na univerzitetima.

Knjiga je izdata na bosanskom, crnogorskom, hrvatskom i srpskom jeziku i svoje promocije će imati na svih 18 partnerskih institucija projekta UNIGEM, do kraja decembra 2022. Na dan sarajevske promocije, u isto vrijeme, upriličena je promocija na Univerzitetu u Novom Sadu, a 04. novembra 2022. će biti promovisana i na Internacionalnom univerzitetu u Travniku sa početkom u 11:30 sati.