07/11/2022NOVOSTI

Promovirano UNIGEM istraživanje na Internacionalnom univerzitetu Travnik

Na Internacionalnom univerzitetu Travnik (IUT) u Travniku 04. novembra 2022. Promovisano je prvo regionalno istraživanje o rodno zasnovanom nasilju (RZN) u akademskim zajednicama, objedinjeno u knjizi “Izazovi integriranja rodne ravnopravnosti u univerzitetskoj zajednici: Protiv rodno zasnovanog nasilja” koju su uredile prof. dr. Zilka Spahić Šiljak, prof. dr. Jasna Kovačević i prof. dr. Jasmina Husanović. Promociji su prisustvovali_le predstavnici_ce akademske zajednice, nevladinog sektora, studenti i studentice, te medijske kuće. Istraživanje je provedeno u okviru projekta UNIGEM (University and Gender Mainstreaming) koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, provodi TPO fondacija iz Sarajeva u pratnerstvu sa 19 univerziteta iz regije, a njegovi rezultati pokazuju da treba osnaživati ljude u akademskoj zajednici da prepoznaju RZN i da reaguju kada ga prepoznaju.   

Knjigu su promovisali prof. dr. Enes Huseinagić, dekan Ekonomskog fakulteta Travnik, Selma Otuzbir-Mecan, viša asistentica na Pravnom fakultetu Travnik, i doc. dr. Lejla Skopljak.

Važni zaključci istraživanja upućuju na činjenicu da se rodno zasnovano nasilje često događa u kombinaciji sa drugim vrstama nasilja, uključujući i mobing, da se ono negativno odražava na zdravlje, blagostanje i karijere žena i muškaraca, te da je riječ o fenomenu čiji se zdravstveni i ekonomski troškovi značajno mogu umanjiti ukoliko se spriječi. Također, nepostojanje odgovarajućih mehanizama koji idu u pravcu rješavanja problematike rodne diskriminacije i RZN ukazuju na potrebu sistemskog rješenja ovih problema i nužnih zakonskih promjena u BiH, Crnoj Gori i Srbiji značajnih za proces pridruživanja Evropskoj uniji.

UNIGEM istraživanje rezultat je obimnih istraživačkih poduhvata u kojima je korišten najsavremeniji multidisciplinarni pristup iz metodoloških, socioloških, psiholoških, kulturoloških, teoloških, socijalnih, filozofskih i drugih perspektiva. Obuhvatilo je 4754 ispitanika_ce, među kojima nastavno i administrativno osoblje, kao i studente_ce  različitih naučnih usmjerenja.

Knjiga je izdata na bosanskom, crnogorskom, hrvatskom i srpskom jeziku i svoje promocije će imati na  18 partnerskih institucija projekta UNIGEM, do kraja decembra 2022.