15/12/2022NOVOSTI

Promovirano UNIGEM istraživanje na Univerzitetu u Banjoj Luci

Na Univerzitetu u Banjoj Luci (UNBL) u srijedu, 14. decembra 2022., održana je promocija publikacije “Izazovi integriranja rodne ravnopravnosti u univerzitetskoj zajednici: Protiv rodno zasnovanog nasilja”, koju su uredile Zilka Spahić Šiljak, Jasna Kovačević i Jasmina Husanović. Publikacija donosi rezultate regionalnog istraživanja, prvog u oblasti rodne ravnopravnosti na univerzitetima, koje je obuhvatilo partnerske institucije iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije projekta “Uvođenje rodne perspektive na univerzitete / University and Gender Mainstreaming – UNIGEM”, koji provodi TPO fondacija, a podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

UNIGEM projekat ima za cilj uvođenje rodne ravnopravnosti u visokom obrazovanju kroz razvoj rodno osvještenih politika i senzibilizaciju nastavnog i administrativnog osoblja te studentske populacije u vezi s temama rodno zasnovanog nasilja i seksualnog uznemiravanja.

Kao osnov za realizaciju UNIGEM istraživanja sproveden je niz upitnika i intervjua na partnerskim univerzitetima, te je obuhvatilo 4754 ispitanika_ce, među kojima nastavno i administrativno osoblje, studente_ce  različitih naučnih usmjerenja. Istraživanje je osmislio tim u sastavu: Zilka Spahić Šiljak, Jasna Kovačević, Jasmina Husanović, Ajla Demiragić, Milena Karapetrović, Mirjana Dokmanović, Merima Jašarević, Lana Bobić i Marija Tatar.

Promotori_ke istraživanja u Banjoj Luci bili_e  su prof.dr. Zorana Kovačević profesorica na Filološkom fakultetu UNBL, prof.dr. Dalibor Kesić prorektor za ljudske i materijalne resurse, a za moderaciju i predstavljanje poglavlja istraživanja bio je zadužen Dario Stanković, viši stručni saradnik za odnose sa javnošću UNIBL. Tokom promocije predstavljeni su osnovni rezultati istraživanja i važnost koju imaju za izmjenu kulture odnosa ka rodnoj (ne)ravnopravnosti u akademskoj zajednici, sa posebnim fokusom na poglavlje koje govori o orodnjavanju nastavnih planova i programa autorki Dženane Radončić i Karoline Lendak-Kabok. 

Promociji su prisustvovale i urednice istraživanja prof. dr. Zilka Spahić Šiljak i prof. dr. Jasna Kovačević, te autorka poglavlja o značaju institucionaliziranja rodne politike prof. dr. Milena Karapetrović, profesorica Filozofskog fakulteta UNBL. Osvrćući se na sam proces istraživanja urednice su istakle izazove sa kojima su se susrele provodeći intervjue, među kojima je najistaknutija pojava da se više informacija podijelilo u neformalnom dijelu razgovora u odnosu na formalni zabilježeni dio, što nam ukazuje da je kultura ćutanja o rodno zasnovanom nasilju sveprisutna u akademskoj zajednici.