30/11/2022NOVOSTI

Promovirano UNIGEM istraživanje na Univerzitetu u Bihaću (UNBI)

Univerzitet u Bihaću 30. novembra 2022. na Islamskom pedagoškom fakultetu promovisao je prvo regionalno istraživanje o rodnoj ravnopravnosti u akademskim zajednicama provedeno u okviru projekta UNIGEM koji TPO fondacija, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, provodi sa 19 univerziteta u BiH i regiji, uključujući institucionalnog partnera, UNBI. Istraživanje je prezentirano u naučnoj publikaciji “Izazovi integriranja rodne ravnopravnosti u univerzitetskoj zajednici: Protiv rodno zasnovanog nasilja“, a promociju je upriličio Centar za ravnopravnost spolova Univerziteta u Bihaću.

O publikaciji, koju su uredile prof. dr. Zilka Spahić Šiljak, prof. dr. Jasna Kovačević i prof. dr. Jasmina Husanović, govorili_e su dr. sc. Vildana Pečenković, dr. sc. Jasmin Hošić i dr. sc. Jasmina Bešlagić, koordinatorica Centar za ravnopravnost spolova UNBI.

Tom prilikom, dr. sc. Jasmina Bešlagić, profesorica iz oblasti državnog prava na Pravnom fakultetu UNBI i koordinatorica Centra za ravnopravnost spolova UNBI, naglasila je zabrinutost zbog rasprostranjenosti nasilja u svim oblastima života, ali istovremeno istaknula spremnost ove institucije da nešto učini po tom pitanju, da mijenja postojeće stanje i svijest kod kod svojih uposlenika_ca i studenata_ca. Dodala je i da  najbolji put za promjene predstavlja edukacija, usmjerena prema studentskoj populaciji, ali jednako i na nastavno i nenastavno osoblje.    

Dr. sc. Vildana Pečenković istakla je značaj uspostave mehanizama sankcionisanja počinioca rodno zasnovanog nasilja (RZN) jer je upravo to razlog njegovog naprijavljivanja od strane osoba koje ga trpe. Dodala je i da Bosna i Hercegovina mora težiti ka 0% stopi tolerancije prema RZN, jer samo na taj način možemo stremiti ka boljem i pravednijem društvu.

Koristeći najsavremeniji multidisciplinarni pristup, devetnaest autora je provelo opsežno istraživanje na univerzitetima u regionu kako bi što dublje proniknuli u tematiku, percepciju i iskustva s rodno zasnovanim nasiljem. Konačni rezultati ukazuju da je trenutno stanje daleko od zadovoljavajućeg. Čak 61% intervjuiranih osoba doživjelo je rodno zasnovano ili seksualno nasilje. U istraživanju je učestvovalo 4754 ispitanika iz redova nastavnog i administrativnog osoblja, kao i studenti društvenih, humanističkih, prirodnih, tehničkih, zdravstvenih i drugih naučnih usmjerenja.