03/11/2022NOVOSTI

Promovirano UNIGEM istraživanje na Univerzitetu u Novom Sadu

U Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu 31. oktobra 2022. održana je promocija knjige “Izazovi integrisanja rodne ravnopravnosti u univerzitetskoj zajednici: Protiv rodno zasnovanog nasilja” u kojoj su objednjineni rezultati prvog regionalnog istraživanja o rodno zasnovanom nasilju u akademskim zajednicama, provedeni na 18 univerziteta u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji. Istraživanje je realizovano u okviru projekta UNIGEM (University and Gender Mainstreaming) koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a provodi TPO fondacija iz Sarajeva u partnerstvu sa 19 univerziteta u regiji, sa ciljem prevencije i borbe protiv rodno zasnovanog nasilja, diskriminacije i seksualnog uznemiravanja, te osiguranja integriteta i kvaliteta u visokom obrazovanju.  

O knjizi urednica Zilke Spahić Šiljak, Jasne Kovačević i Jasmine Husanović su govorile:

  • dr. Zorana Antonijević, naučna saradnica, Centar za međunarodnu bezbednost, Fakultet političkih nauka, Univerzitet u Beogradu;
  • dr. Margareta Bašaragin, „Ženske studije i istraživanja” Novi Sad, podružnica Subotica;  i
  • doc. dr. Gordana Lalić-Krstin, Filozofski fakultet, Univerzitet u Novom Sadu.

Koristeći najsavremeniji multidisciplinarni pristup, u istraživanju je učestvovalo 4754 ispitanika među kojima nastavno i administrativno osoblje, studenti i studentice društvenih, humanističkih, prirodnih, tehničkih, zdravstvenih i drugih usmjerenja. Rezultati su ukazali na situaciju koja je daleko od zadovoljavajuće.  Čak 80% intervjuiranih osoba znaju da su njihove kolege_ice doživjele seksualno i rodno zasnovano nasilje i/ili diskriminaciju, 75,8% nastavnika u regiji ne zna jesu li pokrenute procedure sankcionisanja nasilnika, 61% intervjuiranih osoba doživjelo je RZN ili seksualno nasilje, te da nema transparentne i otvorene komunikacije o RZN na univerzitetima.