01/11/2022NOVOSTI

Promovirano UNIGEM istraživanje na Univerzitetu u Sarajevu

TPO fondacija iz Sarajeva je danas, u saradnji sa Univerzitetom u Sarajevu, održala promociju knjige o rezultatima prvog regionalnog istraživanja o rodno zasnovanom nasilju u akademskim zajednicama, koje je provedeno na 18 univerziteta u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji. Istraživanje “Izazovi integriranja rodne ravnopravnosti u univerzitetskoj zajednici: Protiv rodno zasnovanog nasilja” realizovano je u okviru projekta UNIGEM (University and Gender Mainstreaming) koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, i koji predstavlja stratešku opredijeljenost univerziteta da uvođenjem rodne perspektive osiguraju rodnu ravnopravnost i siguran ambijent za nastavnike i nastavnice te studente i studentice na univerzitetima u Bosni i Hercegovini i regiji.

„Rodna ravnopravnost i borba protiv svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama je izuzetno važna za Vladu Ujedinjenog Kraljevstva. Istraživanje koje smo danas predstavili pokazuje koliko je ozbiljno pitanje rodno zasnovanog nasilja na univerzitetima. To obavezuje univerzitete da rade još više na prevenciji rodno zasnovanog nasilja, kao i da počinioci moraju odgovarati. Nadam se da će ovo istraživanje biti ozbiljno shvaćeno i da će dovesti do pozitivnih promjena“, naglasio je britanski ambasador u BiH NJ. e. Julian Reilly.


Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj nada se da će ova knjiga odnosno istraživanje otvoriti važna pitanja o kojima se do danas govorilo veoma tiho ili se uopće nije govorilo. Dodao je i da knjiga sadrži pisane nalaze koji predstavljaju stvarnost bh. društva.

“Koristeći najsavremeniji multidisciplinarni pristup, devetnaest autorica i autora je provelo opsežno istraživanje na univerzitetima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji u nastojanju da pojmu rodno zasnovano nasilje da konkretne, opipljive odrednice. Iako smo toga svi bili svjesni, studija je nepobitno dokazala da je trenutno stanje stvari daleko od zadovoljavajućeg. Za dugu borbu protiv diskriminacije možemo reći da smo objavljivanjem ove studije napravili veliki korak”, istakao je rektor Škrijelj.


U istraživanju je učestvovalo 4754 ispitanika iz redova nastavnog i administrativnog osoblja, kao i studenti i studentice društvenih, humanističkih, prirodnih, tehničkih, zdravstvenih i drugih usmjerenja. Knjigu su uredile prof. dr. Zilka Spahić Šiljak, prof. dr. Jasna Kovačević i prof. dr. Jasmina Husanović.

Prof. dr. Jasna Kovačević, predsjednica Vijeća za rodnu ravnopravnost Univerziteta u Sarajevu, istakla je činjenicu o niskoj razina znanja o pojmovima koji se tiču rodne diskriminacije i rodno zasnovanog nasilja (RZN).

„Rezultati istraživanja pokazuju da treba osnaživati ljude u akademskoj zajednici da prepoznaju RZN i da reagiraju kada ga prepoznaju. Činjenica je da u visokoobrazovnim institucijama ne postoje odgovarajući mehanizmi koji idu u pravcu rješavanja problematike rodne diskriminacije i RZN. Zato moramo svi raditi na sistemskom preveniranju ovog problema“, podcrtala je Kovačević.


Neki od ključnih nalaza provedenog istraživanja su u nastavku.

Čak 80% intervjuiranih osoba znaju da su njihove kolege_ice doživjele seksualno i rodno zasnovano nasilje i/ili diskriminaciju, 75,8% nastavnika u regiji ne zna jesu li pokrenute procedure sankcionisanja nasilnika, 61% intervjuiranih osoba doživjelo je RZN ili seksualno nasilje, te da nema transparentne i otvorene komunikacije o RZN na univerzitetima. Knjiga je izdata na bosanskom, crnogorskom, hrvatskom i srpskom jeziku i svoje promocije će imati na svih 18 partnerskih institucija projekta UNIGEM, do kraja decembra 2022. Na dan sarajevske promocije knjiga je promovisana i na Univerzitetu u Novom Sadu, a 04. novembra 2022. će biti promovisana i na Internacionalnom univerzitetu u Travniku sa početkom u 11:30 sati.