16/12/2022NOVOSTI

Promovirano UNIGEM istraživanje na Univerzitetu u Tuzli (UNTZ)

Povjerenje u institucije i hrabrost da se zajedno suočimo sa stereotipima i rodno zasnovanim nasiljem bile su ključne poruke prof.dr. Dženete Omerdić, prof.dr. Anise Avdagić i prof.dr. Damira Arsenijevića na promociji knjige „Izazovi integriranja rodne ravnopravnosti u univerzitetskoj zajednici. Protiv rodno zasnovanog nasilja“, na Univerzitetu u Tuzli 15.12.2022. godine. Knjigu su uredile prof. dr. Zilka Spahić Šiljak, prof. dr. Jasna Kovačević i prof. dr. Jasmina Husanović, a nastala je na temelju prvog regionalnog istraživanja o rodno zasnovanom nasilju u akademskim zajednicama, provedenog u okviru projekta UNIGEM. Promociju su organizovali Vijeće za rodnu ravnopravnost UNTZ i TPO fondacija iz Sarajeva koja projekat UNIGEM provodi u partnerstvu sa 19 univerziteta iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva. 

Profesorica Omerdić je istakla koliko je važno razumjeti da je rodno zasnovano o nasilje društveni, a ne privatni problem i da ne smijemo šutiti kada nekoga vrijeđaju seksističkim šalama ili kada posebno ženama upućuju pogrdne komentare. Studentski glasovi se moraju čuti, a u profesoricama i profesorima imaju saveznike da se zajedno bore za 0% stopu tolerancije u univerzitetskoj zajednici.

Profesorica Avdagić je svoje refleksije na knjigu povezala sa književnim tekstovima i aktivististički orjentiranim bosanskohercegovačkim autoricama i umjetnicama koje svojim djelima djeluju subverzivno i podsjećaju nas sve da o nasilju moramo otvoreno govoriti. Posebno se osvrnula na intersekcionalni pristup u sagledavanju marginalizacije i isključivanja.

Profesor Arsenijević je podcrtao da on kao “outsider in the game”, odnosno neko ko je gej i profesor na univerzitetu svjedoči različitim formama diskriminacije i isključenja manjina, uključujuči i seksualne manjine. Pozvao je studentice i studente da ne budu nijemi posmatrači i saučesnici u održavanju statusa quo koji najviše šteti žrtvama rodno zasnovanog nasilja.

Na kraju promocije predsjedavajuća Vijeća za rodnu ravnopravnost Univerziteta u Tuzli, profesorica Jasmina Husanović se zahvalila svima, a posebno TPO Fondaciji koja vodi projekat sa 19 partnerskih univerziteta.

Podsjećamo, UNIGEM istraživanje provedeno je sa ciljem naučnog utemeljenja problematike koja se bavi izazovima izgradnje etosa rodne ravnopravnosti u visokom obrazovanju kroz razvoj politike i senzibilizaciju nastavnog osoblja i studentske populacije u vezi s temama rodno zasnovanog nasilja i seksualnog uznemiravanja. Na empirijskom materijalu radilo je 12 naučnica i naučnika i obuhvatilo je 4754 ispitanika_ce uključujući nastavno i administrativno osoblje, kao i studente_ce sa svih partnerskih univerziteta iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Zahvaljujemo se našem projektnom partneru Univerzitetu u Tuzli na dosadašnoj saradnji, a posebno na jučerašnjoj promociji rezultata prvog istraživanja ovog tipa u BiH i regiji. Nadamo se da će potaknuti rast interesa akademske javnosti za ovu temu i voditi novim istaživanjima u oblasti roda.