30/11/2022NOVOSTI

Promovirano UNIGEM istraživanje na Univerzitetu u Zenici

U utorak, 29. novembra 2022., na Univerzitetu u Zenici (UNZE) održana je promocija knjige “Izazovi integriranja rodne ravnopravnosti u univerzitetskoj zajednici: Protiv rodno zasnovanog nasilja”, koja donosi  rezultate velikog, regionalnog istraživanja provedenog u sklopu projekta “University and Gender Mainstreaming (UNIGEM)”.

Istraživanje je obuhvatilo je 4754 ispitanika_ce, uključujući nastavno i administrativno osoblje, kao i studente_ce sa svih partnerskih univerziteta. Za interpretaciju prikupljenih podataka, istraživači_ce su koristile_i najsavremeniji naučni multidisciplinarni pristup.

Urednice “Izazova integriranja…” su redovne profesorice bh. univerziteta: dr. Zilka Spahić Šiljak, dr. Jasna Kovačević i dr. Jasmina Husanović. Knjiga je izdata na četiri jezika (bosanskom, crnogorskom, hrvatskom i srpskom jeziku), a do kraja  2022. bit će promovirana na svakoj od 19 partnerskih institucija koje učestvuju u projektu UNIGEM.

Zeničkoj promociji prisustvovalo je univerzitetsko osoblje te studenti i sudentice UNZE-a. Promotori_ce su bile_i redovne_i profesori_ce Univerziteta u Zenici, a skup je na početku pozdravila programska direktorica TPO fondacije prof. dr. Zilka Spahić Šiljak, istaknuvši važnost projekta UNIGEM i regionalnog povezivanja.

Promotorica profesorica dr. Larisa Velić, dekanesa Pravnog fakulteta UNZE-a, također je naglasila važnost ovog (i ovakvih) istraživanja, kao i zajedničkog rada na institucionalizaciji rodne ravnopravnosti.

Druga promotorica bila je dr. Maša Alijevic, profesorica na Pravnom fakultetu UNZE-a, koja je predstavila strukuru knjige, osvrnuvši se na svako od 12 poglavlja, dok je profesor dr. Ilhan Bušatlić, prorektor UNZE-a, kao promotor fokus stavio na dvije teme: rodno osjetljivi jezik i značaj rangiranja prioriteta u oblasti rodne ravnopravnosti, kritički evaluirajući širi društveni značaj bavljenja određenim aspektima rodne ravnopravnosti. Uzimajući u obzir ne samo ovo istraživanje već i mnoge druge izvore podataka, prof. dr. Bušatlić konstatirao je da su još uvijek mnoga pitanja otvorena u vezi s integriranjem rodne ravnopravnost, te za odgovorima, kako kaže, i lično traga, posebno za onima koji se odnose na optimalnu upotrebu rodno osjetljivog jezika u univerzitetskoj zajednici.

Zahvaljujemo se našem projektnom partneru Univerzitetu u Zenici na dosadašnoj saradnji, a posebno na sinoćnoj, izuzetno zanimljivoj, promociji rezultata prvog istraživanja ovog tipa u BiH i regiji. Nadamo se da će potaknuti interes akademske javnosti za ovu temu nastaviti da raste i da vodi novim istaživanjima u oblasti roda.