22/07/2022NOVOSTI | PROMOCIJE KNJIGA

Rodno zasnovano nasilje u univerzitetskim zajednicama. Politika, prevencija i obrazovne intervencije u Britaniji

Urednice: Sundari Anitha i Ruth Lewis
TPO fondacija, 2022.


Rodno zasnovano nasilje razumijevamo kao ponašanje ili stavove utemeljene na nepravednim odnosima moći koji povređuju, prijete ili potkopavaju ljude zbog njihovog (pretpostavljenog) roda ili seksualnosti. U ovoj definiciji se priznaje da je rodno zasnovano nasilje pod uticajem rodnih odnosa i da utiče na njih, te se problematizira nasilje zasnovano na hijerarhijskim konstrukcijama roda i seksualnosti.

Žene i djevojčice čine ogromnu većinu žrtava rodno zasnovanog nasilja, a muškarci ogromnu većinu počinitelja (Watts i Zimmerman, 2002; Hester, 2009).

Rodno zasnovano nasilje uključuje kontinuum ponašanja i stavova poput nasilja u porodici, seksualnog nasilja, seksističkog uznemiravanja na ulici, trans/homofobnog izražavanja i ponašanja, te izražavanja na društvenim medijima kojim se normaliziraju seksizam i seksualna objektivizacija.

Ovi izrazi i ponašanja povezani su kroz ono što je Kelly (1988) opisala kao kontinuum incidenata i iskustava. Kontinuum incidenata (Kelly, 1988, 1989) odnosi se na konceptualne veze između radnji koje stoje u pozadini prijestupa – ponašanja i izraza koji su toliko uobičajeni da se često stope sa sitnicama svakodnevnog života – i manje uobičajenih „silovitih“ događaja (Stanko, 1985) koji su u širem smislu prepoznati kao štetni, a temelje se na orodnjenim hijerarhijama moći koje istovremeno učvršćuju.

KLIKNITE OVDJE ZA PRIKAZ KNJIGE