13/07/2022MULTIMEDIA | NOVOSTI

Snimak predavanja prof. dr. Kirsten Campbell (Goldsmiths, University of London) o nasilju kao feminističkom problemu

U nastavku pogledajte snimak predavanja koje je prof. dr. Kirsten Campbell održala na Međunarodnoj konferenciji “Uprkos strahu i tišini: univerziteti protiv nasilja” (06. i 07. maj 2022. godine, Rektorat Univerziteta u Sarajevu). Tokom dva konferencijska dana, više od 70 bosanskohercegovačkih, regionalnih i međunarodnih naučnica i naučnika diskutovalo je o brojnim temama vezanim za rodna pitanja u visokoškolskim ustanovama. Tokom dva dana, a kroz 8 paralelnih panela, predstavljeno je preko 30 radova autorica i autora iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Srbije, a tokom konferencije imali smo priliku da čujemo i četiri predavanja profesorica iz Ujedinjenog Kraljevstva, Austrije i Hrvatske.

Konferenciju je otvorilo predavanje prof. dr. Kirsten Campbell (Goldsmiths, University of London, UK) o temi nasilja kao feminističkom problemu – proizvodnja znanja o seksualnom i rodno zasnovanom nasilju.

Prof. dr. Kirsten Campbell predaje sociologiju na Goldsmith koledžu, Univerziteta u Londonu. Bila je glavna istražiteljica u projektu “Spol pravde” financiranog sredstvima Europskog istraživačkog vijeća, koji je analizirao kazneni progon seksualnog nasilja u oružanom sukobu kroz studiju slučaja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i Vijeća za ratne zločine Bosne i Hercegovine.

Ovo je bila prva konferencija u okviru projekta “Uvođenje rodno osviještenih politika u visoko obrazovanje” (University and Gender Mainstreaming – UNIGEM). Organizatori konferencije su bili TPO fondacija i Univerzitet u Sarajevu (UNSA).

Projekt “Uvođenje rodno osviještenih politika u visoko obrazovanje – UNIGEM” podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.